У Дніпрі подружжя шпигувало за українською ППО та підпалювало об’єкти Укрзалізниці

У Дніпрі подружжя шпигувало за українською ППО та підпалювало об’єкти Укрзалізниці

Контррозвідка Служби безпеки затримала у Дніпрі двох агентів ФСБ, які передавали загарбникам локації української протиповітряної оборони та вчиняли підпали на Укрзалізниці.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Фігуранти діяли в парі з чітким розподілом обов’язків під час виконання ворожих завдань.

Так, наприклад, 36-річна жінка розвідувала місця базування підрозділів протиповітряної оборони Збройних сил України, які прикривають місто від російських ракетно-дронових атак.

Насамперед вона намагалася виявити бойові позиції зенітно-ракетних комплексів та радіолокаційних станцій українських військ.

Фігурантка здійснювала фото- та відеофіксацію військових об’єктів і позначала їх координати на електронних картах та передавала дані своєму 40-річному чоловікові, а він месенджером пересилав їх ФСБ.

Окрім цього дніпрянин займався підпалами. Задокументовано, що він спалив релейну шафу на одній з головних ліній залізничного сполучення в регіоні. Процес загоряння агент відзняв на камеру свого телефону для звіту перед російським куратором.

У подальшому фігурант мав продовжити серію підпалів на стратегічно важливих об’єктах Укрзалізниці. Таким чином загарбники сподівалися порушити транспортну логістику Сил оборони на східному та південному напрямках фронту.

Контррозвідники СБУ задокументували злочинні дії подружжя і затримали зловмисників. Також Служба безпеки провела комплексні заходи для убезпечення позицій українських військ.

За даними слідства, фігуранти почали співпрацювати з російською спецслужбою у червні цього року. Спочатку ФСБ дистанційно завербувала чоловіка, який шукав швидкого заробітку на Телеграм-каналах.

Потім зрадник залучив до злочинної діяльності свою дружину.

Щоб виконати перевірочне завдання загарбників, агенти розклеювали по місту провокаційні листівки, де пропонували легкі гроші за виконання завдань росіян.

Під час обшуку у затриманих вилучено засоби підпалу, ворожі прокламації та мобільні телефони із доказами комунікації з ФСБ.

Правоохоронці повідомили агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), а дії його дружини кваліфіковано за ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Зловмисники перебувають під вартою. Зраднику загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна, його спільниці – 8 років тюрми.

Нагадаємо, ООН шукає $426 млн для допомоги ліванцям

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
СБУ затримало на хабарі та розкраданні пального працівника Укрзалізниці СБУ затримало на хабарі та розкраданні пального працівника Укрзалізниці
Служба безпеки України заблокувала масштабний механізм розкрадання дизельного пального на Укрзалізниці. За даними слідства, злочинна схема існувала у більшості структурних підрозділів установи.
Loading...
Load next