Вистава "Осінь на Плутоні": на основі розповідей мешканців геріатричного пансіонату (відео)

Вистава "Осінь на Плутоні": на основі розповідей мешканців геріатричного пансіонату (відео)
Документальний перформанс заснований на розповідях п’ятьох підопічних львівського геріатричного пансіонату

Документальну виставу створену на основі розповідей мешканців геріатричного пансіонату безкоштовно покажуть у селах Львівської громади. Перформанс має назву «Осінь на Плутоні». Раніше проект переміг у конкурсі «Зробимо Львів кращим» у галузі культури. 

Реальні історії, які ожили на сцені. На Львівщині безкоштовно покажуть лялькову виставу незалежного режисера Сашка Брами, що має назву «Осінь на Плутоні». Документальний перформанс заснований на розповідях п’ятьох підопічних львівського геріатричного пансіонату:  Мирослава, Святослава, Марини, Михайлини та Ґені. Маріонетки детально повторюють риси обличчя стареньких та говорять їхніми голосами.  

Голоси записував Сашко Брама разом зі своєю командою протягом року і ці голоси є голосами тих людей безпосередньо, там створювали такі умови щоб записувати їхні пісні, їхню мову, про що вони думають, - сказала акторка Анна Ковтуненко. 

Акторка Ксенія Арнаут одна з небагатьох, хто сама обрала кого саме хоче зіграти. Дівчину зацікавила історія старенької пані Ґені, прикутої до інвалідного візка. Бабуся уже підзабула історію свого життя, однак чітко пам’ятає, що була артисткою.

Мені дуже імпонує цей персонаж, це така артистка і мені цікаво, мені здається можливо я в старості буду схожа на неї, - розповіла акторка Ксенія Арнаут.

Вперше «Осінь на Плутоні» показали на сцені львівського театру імені Лесі Українки у 2017 році. Згодом вистава гастролювала за кордоном: Польщею, Німеччиною та Словенією. Назва перформансу просякнута символізмом. Осінь – це старість.

А Плутон тому що зазвичай коли людей віддають в ці гаріатричні пансіонати вони стають мало кому потрібними відповідно вони самотні, а Плутон це така віддалена частинка космосу.

І от ніби ці люди вони в якомусь такому далекому холодному місці і до них немає нікому справи, - зазначив актор Данило Хромов. 

Усіх п’ятьох прототипів ляльок уже немає серед живих. Актори розповідають: перформанс не залишить байдужим нікого. Це історія із післясмаком болю, який іще довго щемитиме.

Я сама перш ніж потрапити до цього проекту я була на цій виставі як глядачка і я плакала всі рази. Говорити про це потрібно тому що ми часто забуваємо що існують такі доми де є часто самотні люди, - заявила акторка Надія Калинюк. 

На цих вихідних виставу безкоштовно показали в Лисиничах та Підбірцях. А згодом покажуть у Винниках та Зашкові. До слова, раніше цей мистецько-соціальний проект став переможцем у конкурсі «Зробимо Львів кращим» у галузі культури.

 

Читайте також
Про життя до війни: у Львові актори із 10 міст України презентували п'єсу "Станція Львів" (відео) Про життя до війни: у Львові актори із 10 міст України презентували п'єсу "Станція Львів" (відео)
Актори із 10 міст України написали п’єсу на основі життєвих подій, які були звичними для людей до війни 
Вистава "Cамотність в мережі" та задоволений автор роману (відео) Вистава "Cамотність в мережі" та задоволений автор роману (відео)
Історія про жадану нещасну любов розпочату з листування в інтернеті.
Актори повертаються на сцену: театри Львова підготували декілька прем'єрних вистав (відео) Актори повертаються на сцену: театри Львова підготували декілька прем'єрних вистав (відео)
Оновлені афіші, насичені сюжетні лінії та вічні сенси – львівські театри після чергового посиленого карантину відчиняють свої двері для відвідувачів.
Loading...
Load next