Я знаю, ми переможемо, і я знаю як

Я знаю, ми переможемо, і я знаю як

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський дав інтерв’ю англійському виданню Guardian. У якому він розповів про співвідношення сил на фронті, атаки на російську територію та плани деокупувати Крим.

У видання зазначили, що Сирський ‒ новий головнокомандувач Збройних сил України. Його завдання, якому не позаздриш, ‒ перемогти більшу російську армію. Через два з половиною роки після повномасштабного наступу РФ він визнає, що росіяни набагато краще забезпечені ресурсами. У них більше всього: танків, бойових машин піхоти, солдатів. За його словами, їхні початкові 100-тисячні сили вторгнення зросли до 520 000, а до кінця 2024 року їхня чисельність має досягти 690 000 осіб.

Нідерландці та інші союзники заявили, що літаки прибудуть незабаром. Цього тижня? Чи, може, в серпні?

Я знаю. Але, на жаль, не можу вам про це сказати. Щодо техніки, то тут співвідношення 1:2 або 1:3 на їхню користь. З 2022 року кількість російських танків «подвоїлася» ‒ з 1 700 до 3 500. Артилерійські системи потроїлися, а бронетранспортери зросли з 4 500 до 8 900. Противник має значну перевагу у силах і засобах. Тому для нас питання постачання, питання якості дійсно стоїть на першому плані, ‒ каже Сирський.

Сирський визнає, що ситуація на фронті «дуже складна».

Російський агресор атакує наші позиції на багатьох напрямках, ‒ наголошує він.

Чи можна зупинити просування Росії?

Так, звичайно. Насамперед це залежить від наших мужніх солдатів, наших офіцерів, ‒ каже він.

За його словами, досить часто «стійкі та героїчні» українські підрозділи перемагали більші ворожі угрупування.

Як приклад, він навів останню спробу Росії захопити Харків та сусідню Сумську область. Вона провалилася. Бої тривають, але, за його словами, спроба Путіна створити «так званий коридор безпеки» поруч з російським кордоном і Бєлгородською областю була зірвана.

Як щодо чуток про те, що Москва планує ще один наступ на півдні Запорізької області?

Якщо це станеться, ми зможемо дати їм хорошу відповідь, ‒ каже Сирський.

Він назвав повзучі перемоги Росії «тактичними» ‒ локальними здобутками, а не «оперативним» проривом, таким як захоплення великого міста. «В принципі, ворог не досягнув жодного значного прогресу».

Він додає, що довжина лінії фронту становить 3700 км. Активні бойові дії ведуться на «977 км», що «вдвічі перевищує довжину кордону між Німеччиною і Францією».

Успіхи Росії, тим часом, були досягнуті приголомшливою ціною людських жертв. Втрати Кремля «втричі» перевищують втрати України, а на деяких напрямках ‒ «навіть більше». Їхня кількість загиблих набагато більша, ‒ підкреслив він.

У лютому Володимир Зеленський заявив, що з 2022 року загинули 31 000 українських військовослужбовців. Чи може Сирський уточнити цю цифру? Він відмовився, сказавши, що втрати є «чутливою» темою, яку може використати Москва.

Сирський протиставив свою тактику ведення бою тактиці, яку використовують російські командири, відомі тим, що жертвують величезною кількістю піхоти, щоб здобути «100-200 метрів».

Для нас дуже важливо зберегти життя наших бійців. Ми не захищаємо руїни на смерть, ‒ пояснює Сирський.

Він каже, що не бажає «досягати цілей за будь-яку ціну» або кидати своїх людей у «безглузді м'ясні штурми». Іноді необхідно було переміщатися на «вигідніші позиції».

На тлі скептицизму щодо перспектив України досягти повної перемоги, Сирський відзначив різні позитивні зрушення. Винищувачі F-16 посилять протиповітряну оборону України. Вони дозволять Києву ефективніше протидіяти російським крилатим ракетам і точніше вражати наземні цілі. Однак головком ЗСУ зауважив, що є певні обмеження у застосуванні F-16. Вони мають залишатися на відстані «40 км або більше» від лінії фронту через ризик збиття.

Росія має «кращу авіацію» і «дуже сильну» протиповітряну оборону. Через це Україна дедалі частіше звертається до безпілотних авіаційних систем. Вона використовувала безпілотники «дуже ефективно» і випробовувала «роботизовані наземні системи» ‒ наземних роботів, які могли б доставити боєприпаси або врятувати пораненого солдата. Було створено нове командування безпілотних систем, перше у своєму роді. «Ми воюємо не кількістю, а якістю», ‒ сказав він, додавши, що безпілотники відіграють таку ж важливу роль, як і артилерія.

За його словами, Збройні сили України успішно використовують далекобійні дрони-камікадзе і вже уразили 200 об'єктів на території Росії, що пов'язані з «військовою логістикою» і охоплюють заводи, склади палива та боєприпасів.

Морські дрони, схожі на швидкісні катери, тим часом потопили близько третини Чорноморського військово-морського флоту Росії.

Це дійсно стало для них пасткою, а для деяких [кораблів] ‒ могилою, ‒ каже Сирський.

Він додав, що Кремль був змушений «повністю вийти» з кримського порту Севастополя після серії українських атак. Удари безпілотників і ракет знищили радарні та ракетні установки. Ключовою метою України є знищення Керченського мосту, що з'єднує окупований півострів з Росією. Сирський відмовився сказати, коли це може статися.

Він сказав, що Київ має план повернення Криму, більш ніж через десять років після того, як Володимир Путін незаконно анексував його. Чи справді це можливо?

Це реалістично. Звісно, це велика військова таємниця, ‒ наголошує генерал.

У виданнні зазначили, що одним з найнагальніших завдань Сирського є пошук нових рекрутів на заміну загиблим і пораненим українським військовим. Ті, хто воює в окопах, виснажені. Патріотичний запал, який навесні 2022 року спонукав багатьох піти добровольцями, вичерпався. Нещодавно уряд знизив призовний вік з 27 до 25 років. Набув чинності новий закон, який зобов'язує чоловіків реєструвати свої дані у військкоматах. Багато хто це зробив. Інші переховуються.

Сирський зазначив, що без мобілізації неможливо створити нові резерви та бригади, які необхідні, оскільки Росія збільшує свої сухопутні війська.

Для нас дуже важливо, щоб усі громадяни України виконали свій конституційний обов'язок, ‒ наголошує він.

Він закликав українців, які проживають за межами країни, також долучатися до лав ЗСУ: «Я сподіваюся, що після перемоги вони зможуть розповісти своїм дітям, де вони були. Де ви були, коли всі громадяни України воювали в таких запеклих боях? Ось у чому питання».

Loading...
Load next