Одна з найдемократичніших у світі: Українська Конституція святкує 24 річницю

Одна з найдемократичніших у світі: Українська Конституція святкує 24 річницю
Українській Конституції – 24! Цей основоположний документ найвищої юридичної сили, починаючи з 96-го року, закріпив фундамент правової політики держави у найважливіших сферах.

Українській Конституції – 24!

Цей основоположний документ найвищої юридичної сили, починаючи з 96-го року, закріпив фундамент правової політики держави у найважливіших сферах. Прийняти Конституцію намагалися з часу здобуття незалежності, тільки впродовж шести років ці спроби закінчувалися дискусіями та постійним відтермінуванням

1996-й рік. Україна вже була суверенною державою, але досі жила за радянською Конституцією. Питання прийняття Основного закону настільки затягнулося, що у вересні 96-го президент призначив всеукраїнський референдум на той випадок, якби депутати і надалі не могли дійти згоди. Та після цілої доби обговорень і майже бійок парламентарі такі зібрали необхідні голоси.

Найбільш запеклі суперечки точилися довкола питань мови, національних символів та статусу Криму.  

Майже за чверть століття встигли декілька разів внести правки до закону найвищої юридичної сили під тиском певних політсил чи потреб часу. Здебільшого ці зміни стосувалися того, кому  надавати більше влади – президенту чи парламенту.

Заговорили про перепис Конституції і після обрання Володимира Зеленського Президентом. Глава держави вніс одразу 7 законопроектів, які тягнуть за собою зміни до Основного закону.

Згідно з опитуваннями, основний закон держави не читали половина громадян країни, а 67% взагалі переконані, що його потрібно переписати.

Чинна Конституція складається із 15 розділів та 161 статті. Ця тоненька брошура стала головним оберегом державності, демократії та свобод людини.

Додамо, що Українська Конституція вважається однією із найдемократичніших у світі.

Авторка: Валерія Паненко

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Небо закриють: Україна отримає системи ППО та ПРО від Заходу вже восени Небо закриють: Україна отримає системи ППО та ПРО від Заходу вже восени
В Офісі Президента "оптимістично" налаштовані стосовно потрібних поставок протиповітряної оборони.
Loading...
Load next