Українські чиновники складатимуть тест з державної мови

Українські чиновники складатимуть тест з державної мови
Нацкомісія зі стандартів державної мови оприлюднила зразок іспиту, результат якого визначатиме рівень володіння українською майбутніх держслужбовців. Цей документ потрібно буде подавати уже з липня цього року.

Завдання сформовані таким чином, щоб перевірити наскільки добре публічна людина може застосовувати державну мову в умовах службової комунікації.

Про це розповіла у коментарі ПравдаТУТ Львів мовознавиця Христина Дацишин.

Окрім тестів, під час такого мовного іспиту у чиновників буде змога висловити свою думку, переказавши аудіоверсію оповіді. Це буде відбуватись на базі уповноважених установ і триватиме 2 години.

Як зазначає мовний активіст Святослав Літинський, обов’язково іспит буде складати президент України, усі члени Кабміну та голови райадміністрацій.

За результатами іспиту чиновник отримає сертифікат про достатній чи високий  рівень знань. Важливо не просто скласти тест, а розуміти, що роботодавець зможе диференціювати своїх працівників за рівнем знань української.

Той, хто склав його краще, матиме більше шансів отримати посаду, - зазначила мовознавиця Христина Дацишин.

Додамо, що із січня цього року сферу обслуговування зобов’язали говорити українською, а в липні державною мовою писатимуть назви аеропортів, станцій та зупинок.

Зокрема, проєктна документація, діловодство та звітність юридичних осіб буде дозволена винятково українською.

Зазначимо, що сертифікат про рівень володіння державною мовою стане обов’язковим для чиновників вже із 16 липня 2021 року.


 

Читайте також
Українці більше довіряють Зеленському
Водночас за результатами рейтингу, у березні зросла підтримка одного з його найближчих суперників. Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю.
Акції за Стерненка: 43% українців не підтримують
Підтримують ув'язненого Сергія Стерненка 23% українців. Проте, вони не хочуть брати участі в протестах.
Трьох керівників організації Медведчука підозрюють у держзраді
Організація «Український вибір», лідером якої є Медведчук сприяла російській окупації Криму, внаслідок чого трьом прибічникам кума Путіна оголосили про підозру у державній зраді.
Loading...
Load next