Ситуація з мігрантами: Польща може закрити кордон з Білоруссю

Ситуація з мігрантами: Польща може закрити кордон з Білоруссю
Прем'єр-міністр Польщі Моравецький запланував серію візитів до країн ЄС для обговорення з партнерами в Європі поточної геополітичної ситуації і загроз зі східного напрямку.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що його уряд через міграційну кризу готовий до посилення санкцій щодо Білорусі, вони включають в себе закриття прикордонних переходів для припинення транспортування вантажів через сусідню країну. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в Таллінні, передає Інтерфакс-Україна.

Польща зіткнулася віч-на-віч з війною нового типу, в якій зброєю використовуються як мігранти, так і неправдива інформація. Людей з Близького Сходу використовують як живий щит, штучно нагнітається енергетична криза. Це гібридна війна, тиск на східний кордон ЄС наростає, - запевнив Моравецький.

Він зазначив, що особливо його турбує ситуація на кордоні з Білоруссю, де за його інформацією, "діяльність білоруських військових може призвести до загострення ситуації".

Ми готові до всього. Готові і до ескалації санкцій, закриття прикордонних переходів, щоб не було можливості транзитного перевезення вантажів, - наголосив прем'єр-міністр.

Спираючись на його слова, влада Білорусі все ще стає на заваді громадянам Іраку  та інших близькосхідних країн повернутися до рідних земель. Також він повідомив, що військові закликають біженців нападати із ножами на польських прикордонників.

Матеуш Моравецький. Фото: EPA

Ми дедалі більше думаємо про встановлення більш жорстких санкцій, ми думаємо над тим, що повинні закрити з боку Польщі кордон із Білоруссю. Але водночас у нас є певні правила, і ми повинні просуватися в ескалації своїх санкцій поетапно, хочемо дати Лукашенку можливість організувати повернення людей, - сказав глава польського уряду.

Моравецький зауважив, що біля кордонів Польщі і країн Балтії "триває боротьба, в якій люди Білорусі борються в ім'я демократичних цінностей, ми бачимо, що репресії в Білорусі відбуваються як і раніше, і вони посилюються".

Там є політичні в'язні, людей катують, їх репресують, і режим Лукашенка використовує дуже брутальні методи, - зазначає політик.

Він запевнив, що Польща готова піти на дипломатичні кроки для локалізування додаткової імміграції з Іраку та інших країн Близького Сходу.

Також прем'єр-міністр закликав Європейський Союз "зосередити увагу на таких пріоритетах, як безпека на східному кордоні, енергетична криза, криза природного газу, а також на всіх ризиках і загрозах, пов'язаних із відкриттям "Північного потоку 2", оскільки це дасть Росії додаткові можливості для шантажу".

Моравецький повідомив, що впродовж переговорів, які відбулися в неділю, з прем'єр-міністром Естонії у обох сторін була можливість обговорити це питання.

Ясно, що ми дотримуємося тих же поглядів, що і прем'єр-міністр Естонії, ми дуже чітко розуміємо небезпеки. Ми обидва перебуваємо на передньому краї, коли йдеться про енергетичну загрозу, доступність природного газу та військову загрозу. Територіальна цілісність Естонії перебуває під загрозою, і ми повинні реагувати і дотримуватися принципу солідарності. Нам необхідно зміцнювати свою присутність на східному кордоні Європейського Союзу і НАТО, - наголосив польський прем'єр.

Водночас, прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, виступаючи на тій же конференції, заявила про підтримку польського колеги щодо посилення санкцій.

Кая Каллас. Фото: KIUR KAASIK

Ситуація на кордонах Польщі залишається вкрай напруженою, а натиск мігрантів стає дедалі агресивнішим. Важливо в терміновому порядку ввести нові і жорсткі санкції проти Білорусі, потрібно також призупинити польоти з країн, які доставляють мігрантів на кордон ЄС, - сказала вона.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Залучення біженців з Афганістану: прем'єр-міністр Польщі заявив про новий сценарій міграційної кризи Залучення біженців з Афганістану: прем'єр-міністр Польщі заявив про новий сценарій міграційної кризи
Моравецький запланував серію візитів до країн ЄС для обговорення з партнерами в Європі поточної геополітичної ситуації та загроз зі східного напрямку. У Вільнюсі він обговорив новий сценарій міграційної кризи.
Додаткова охорона державного кордону з Білоруссю: Данілов проведе нараду в Луцьку Додаткова охорона державного кордону з Білоруссю: Данілов проведе нараду в Луцьку
Секретар РНБО Олексій Данілов проведе міжвідомчу нараду в Луцьку. Головним питанням порядку денного є охорона державного кордону з Білоруссю.
"Під дулами автоматів їх супроводжують до кордону", - Монастирський про те, як мігранти потрапляють на кордон Білорусі та Польщі "Під дулами автоматів їх супроводжують до кордону", - Монастирський про те, як мігранти потрапляють на кордон Білорусі та Польщі
Денис Монастирський розповів, що мігранти потрапляють на кордон Білорусі та Польщі під виглядом туристів.
Loading...
Load next