Роснєфть знову залишить Україну без поставок дизеля

Роснєфть знову залишить Україну без поставок дизеля
У травні Україна може зіткнутися з дефіцитом дизпалива в розмірі 270 000 тонн. Причина — відсутність експорту Роснєфти і запланований ремонт на Мозирському НПЗ в Білорусі.

Роснефть не планує відновлювати поставки дизельного палива в Україні по трубопроводах і залізницям в травні.

Як повідомляє НВ, на білоруському Мозирському НПЗ заплановано ремонт в період з 15 травня по 15 червня. За словами опитаних агентством трейдерів, в травні Мозир поставить на Україну близько 150 тис. Тонн дизельного палива в порівнянні зі звичайними 240 тис. Тонн на місяць.

За словами одного зі співрозмовників агентства, в травні дефіцит дизпалива очікується на рівні 270 тис. тонн. За оцінкою іншого джерела, дефіцит дизельного палива може скласти від 150 тис. до 200 тис. тонн в травні, коли Україна матиме розпал посівного сезону.

Трейдери відзначають, що поки неясно, як Україна буде діяти в ситуації, що склалася. Раніше для компенсації дефіциту Україна нарощувала імпорт з морських портів і залізницею.

Відзначається, що Україна споживає понад 7 млн тонн дизельного палива на рік, при цьому дві третини імпорту йде з РФ і Білорусі. За 2020 рік Роснєфть поставила в Україну близько 1,75 млн тонн дизпалива трубопроводами і залізницею.

Нагадаємо, що припинення поставок дизпалива від Роснєфти пов'язано з тим, що близький до депутата від ОТЗЖ і кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука трейдер Proton Energy Group, який постачав на Україну дизельне паливо і скраплений нафтовий газ Роснєфти, припинив експорт з 1 квітня. Водночас новий трейдер Coral Energy не почав постачання палива.
Про те, що Proton Energy призупиняє поставки палива в Україну, компанія оголосила після обшуків на об'єктах мережі АЗС Glusco. В СБУ тоді заявили, що масштабні обшуки на об'єктах компанії пов'язані з організацією незаконного ввезення в Україну палива , в тому числі і з території Росії. У Glusco заявили, що обшуки пройшли в рамках кримінального провадження, яке не має відношення до діяльності групи компаній.

З 2016 Proton Energy була єдиним постачальником продукції НК Роснефть в Україні. У 2020 році компанія поставила в Україну 1,77 млн т дизпалива (23,9% ринку) і 411 тис. Т (22,3%) скрапленого газу.

Кінцевим бенефіціаром трейдера Proton Energy є Нісан Моїсеєв. У 2017 році журналісти програми Схеми помітили Моїсеєва з українським олігархом і політиком Віктором Медведчуком в аеропорту Київ (Жуляни). Журналістам вдалося зафіксувати їх загальний приліт до Києва на чартері Медведчука. До цього Моїсеєв спростовував причетність Медведчука до своїх компаніям.

Loading...
Load next