Facebook в Україні видалив ботів, які працювали на "Слугу народу", Деркача та Гройсмана (фото)

Facebook в Україні видалив ботів, які працювали на "Слугу народу", Деркача та Гройсмана (фото)
У соціальній мережі Facebook боти просували політику партії "Слуга Народу", Деркача та Гройсмана і при цьому критикували Порошенка та Кличка.

Протягом квітня 2021 року соцмережа Facebook виявила і видалила дві мережі ботів, що загалом налічували майже 600 акаунтів і 400 сторінок. Загалом на просування сторінок витратили близько 210 тисяч доларів.

Зокрема діяльність ботів пов'язують із партією "Слуга Народу", депутатською групою "Довіра", експрем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, а також підсанкційними Андрієм Деркачем і Петром Журавлем. Про це йдеться у щомісячному звіті соціальної мережі Facebook.

"Загалом соцмережа виявила дві мережі скоординованої неавтентичної поведінки (CIB), існування яких порушує правила соцмережі", - зазначається у звіті Facebook. 

Мережа політичних ботів публікувала дописи українською та російською мовами про політику, корупцію, сатиру про коронавірус. Також критикувала й опозицію, перш за все мера столиці Віталія Кличка й експрезидента Петра Порошенка. Однак попри це ботоферма працювала на підтримку "Слуги Народу" й чинної української влади.

Зазначимо, щодруга мережа ботів налічувала 477 акаунтів і 363 сторінки у Facebook, а також 29 акаунтів у соцмережі Instagram. До неї, як за даними розслідування Facebook, були причетні Андрій Деркач і Петро Журавель, а також його медіа Begemot — усі вони наразі перебувають під санкціями міністерства фінансів США.

Втім, частина акаунтів була також пов’язана з колишнім прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом й головою депутатської групи "Довіра" Олега Кулініча. На просування мережі ботів їм довелось витратити майже пів мільярда доларів.

Американська соціальна мережа Facebook зазначає, що ця мережа ботів здійснювала довготривалу інформаційну операцію, спрямовану на просування сприятливого для "Слуги народу", Деркача, Гройсмана й Кулініча контенту.

Читайте також
Критикував слова Путіна: Facebook повернув пост українського посла, який перед цим видалили Критикував слова Путіна: Facebook повернув пост українського посла, який перед цим видалили
Допис посла України в Чеській Республіці Євгена Перебийноса було видалено через те, що він нібито порушував правила щодо мови ворожнечі – таке пояснення дипломату надав Facebook.
"Українці хочуть бачити вас своїм президентом": що говорив "Слуга народу" під час зустрічі з Лукашенком "Українці хочуть бачити вас своїм президентом": що говорив "Слуга народу" під час зустрічі з Лукашенком
Депутат від партії "Слуга народу" Євгеній Шевченко поїхав на зустріч з самопроголошеним президентом Олександром Лукашенко, яка відбулась у Палаці Незалежності в Мінську. Нардеп зазначив, що завжди мріяв про знайомство.
Депутатка "Слуги народу" написала, що їй "потрібно валити з цієї країни"
Під час вчорашнього засідання у Верховної Ради народна депутатка від "Слуги народу" Анна Колісник у телефонній переписці написала, що "треба валити з цієї країни".
Loading...
Load next