У суді ЄС вперше скасували старі санкції проти Януковича та його сина

У суді ЄС вперше скасували старі санкції проти Януковича та його сина
Вперше суд Європейського Союзу анулював санкції, які були введені проти українського президента-втікача Віктора Януковича та його сина Олександра з 2019-го по 2020 роки.

Запроваджені раніше санкції стосувались замороження активів Віктора та Олександра Януковичів. Однак, рішення суду стосується санкцій, які вже втратили свою чинність, повідомляє "Європейська правда" із посиланням на пресслужбу суду. 

Рада ЄС не змогла продемонструвати, що право на захист і право на ефективний судовий захист були дотримані в кримінальних процесах, які ведуться щодо цих осіб українською владою, і які лежать в основі цього продовження, - пояснили у пресслужбі Суду ЄС.

Зокрема, у суді зазначили, що у випадках, коли проти особи протягом декількох років застосовуються обмежувальні заходи, у зв'язку з триваючим розслідуванням Генеральної прокуратури України, Рада ЄС зобов'язана перевірити, чи дотримувалось право цієї людини на судовий розгляд в розумні терміни.

Отже, Рада ЄС мала підтвердити законність свого рішення про продовження терміну дії санкцій.

За цих обставин Суд заявляє, що неможливо встановити, що до схвалення оскаржуваних актів Рада переконалася, що українські судові органи дотримали права на захист і права на ефективний судовий захист цих осіб в контексті цієї кримінальної справи, - наголосили у суді.

Зауважимо, що журналіст "Радіо Свобода" Рікард Юзвяк на своїй сторінці у Twitter повідомив, що  рішення суду є великою перемогою для Януковича і його сина, оскільки цим самим суд скасував заморожування їхніх активів, накладене на них ЄС ще у 2019 році.

Однак вони все ще знаходяться під санкціями, оскільки заходи були продовжені в березні 2021 року за новими причинами, - зауважив журналіст.

Читайте також
"Гібридна агресія": Україна відреагувала на санкції Росії проти чиновників ЄС "Гібридна агресія": Україна відреагувала на санкції Росії проти чиновників ЄС
Міністерство закордонних справ України відреагувало на рішення Російської Федерації щодо запровадження санкційних обмежень проти європейських чиновників.
Дружити з Тупицьким вигідно: "Батьківщина" та "ЄС" хочуть повернути суддю КСУ до влади Дружити з Тупицьким вигідно: "Батьківщина" та "ЄС" хочуть повернути суддю КСУ до влади
Фракції "Батьківщина" та "Європейська Солідарність" зацікавленість у тому, щоб Конституційний Суд під керівництвом скандального судді Олександра Тупицького продовжував продукувати неконституційні та антидержавні рішення.
Loading...
Load next