Комітет ООН схвалив оновлену резолюцію про Крим

Комітет ООН схвалив оновлену резолюцію про Крим
Третій комітет ООН схвалив проєкт оновленої резолюції Генасамблеї ООН про ситуацію в окупованому Криму.

У документі вперше була зафіксована підтримка Кримської платформи. Повідомляє Укрінформ.

Третій комітет ООН у Нью-Йорку більшістю голосів схвалив проєкт оновленої резолюції Генасамблеї ООН «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна». 

Підтримали резолюцію 64 країни, проголосували "проти" – 20, а "утрималися"94.

Країни, що проголосували проти: Вірменія, Білорусь, Камбоджа, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, Малі, Нікарагуа, Філіппіни, Росія, Сербія, Судан, Сирія, Венесуела, Зімбабве.

Фото: Укрінформ

Зміст резолюції:

  • У документі вказано, що силове захоплення Криму є незаконним, це порушення міжнародного права, тому територію слід негайно повернути Україні. Вкотре нагадали, що російські органи та посадовці в тимчасово окупованому Криму – нелегітимні. Вони можуть лиш називатись окупаційною владою.
  • Викликає непокоєння ситуація з дотримання прав людини на півострові. Окупанти переслідують людей та утискають корінне населення – кримських татар. Мовиться про Емір-Усеїн Куку, Галину Довгополу, Сервера Мустафаєва, Владислава Єсипенка, Нарімана Джеляла та багатьох інших.
  • Також наголошується на знищенні культурної та природної спадщини, незаконних археологічних розкопках, передачі культурних цінностей та переслідуванні релігійних традицій на півострові.
  • Згадали й про обурливу мілітаризацію та асиміляцію молоді в Криму. Росіяни проводять там бойову підготовку дітей та вводять так звану "військово-патріотичну" систему освіти.
  • Окупанти повинні забезпечити всіх питною водою для особистого та побутового споживання.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, презентуючи проєкт резолюції перед голосуванням, зазначив, що в основі резолюції лежить доповідь генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини в Криму, підготовлена в серпні.

Фото: Укрінформ

 

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
"Драми немає", - президент Болгарії про Крим "Драми немає", - президент Болгарії про Крим
Президент Болгарії пояснив свої слова про "російський" Крим.
Президент Болгарії Румен Радев вважає Крим російською територією та заявляє про неефективність антиросійських санкцій ЄС Президент Болгарії Румен Радев вважає Крим російською територією та заявляє про неефективність антиросійських санкцій ЄС
Відповідну заяву він проголосив на дебатах з опонентом Анастасом Герджиковим.
"Проти окупації треба боротися": Кучма назвав причини окупації Криму "Проти окупації треба боротися": Кучма назвав причини окупації Криму
"Те, що Росія зробила з Кримом, краще називати не анексією, а окупацією" - Леонід Кучма.
Loading...
Load next