"Північний потік-2" не має ніякого комерційного чи морального виправдання - Кулеба

"Північний потік-2" не має ніякого комерційного чи морального виправдання - Кулеба
Дмитро Кулеба наголосив на готовності української сторони і надалі працювати з новим урядом ФРН та пояснювати небезпечні стратегічні наслідки, які може мати політика потурання Росії.

Президент Росії Владімір Путін стимулює шантажує європейські уряди задля пришвидшення сертифікації Північного потоку-2, але Україна переконана, що проєкт не має жодного комерційного чи морального виправдання, і натомість до нього має у повному обсязі застосовуватися літера і дух європейського законодавства.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів в інтерв’ю американському телеканалу CNBC, пише МЗС.

Північний потік - 2 не має жодного комерційного чи морального виправдання. Це політичний проєкт, який вигідний Росії, але який суперечить базовому принципу енергетики ЄС — диверсифікації, - заявив міністр. 

Дмитро Кулеба наголосив, що Росія вже використовує газ як зброю, і громадяни та бізнеси країн ЄС вже могли в цьому переконатися, сплачуючи значно вищу ціну за газ. Він нагадав, що Президент Росії Владімір Путін шантажував європейські країни з самого початку нинішньої штучної енергетичної кризи, натякаючи, що саме сертифікація Північного потоку - 2 дозволить повернути ціни на газ до попереднього рівня. 

Що це як не використання газу як зброї?, - перепитав міністр.

Водночас Дмитро Кулеба підкреслив, що його перша телефонна розмова із новою міністеркою закордонних справ ФРН Анналеною Бербок залишила обнадійливе враження. Він також підкреслив, що Україна почула слова нової керівниці німецької дипломатії щодо Північного потоку 2. 

У нашій першій розмові ми з німецькою колегою погодилися, що до цього проєкту мають бути застосовані як літера, так і дух Третього енергопакета ЄС, - зазначив він.

Дмитро Кулеба наголосив на готовності української сторони і надалі працювати з новим урядом ФРН та пояснювати позицію України, а також небезпечні стратегічні наслідки, які може мати політика потурання Росії.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Попросив "не розкручувати емоції": Кулеба заявив, що Угорщина виключила Україну з транзиту на вимогу Росії Попросив "не розкручувати емоції": Кулеба заявив, що Угорщина виключила Україну з транзиту на вимогу Росії
В контракті йдеться про те, що російський "Газпром" буде поставляти в Угорщину 4,5 млрд кубометрів газу на рік. Таким чином, поставки газу будуть організовані в обхід традиційного маршруту через Україну.
"Північний потік-2": Україна готова обговорювати компенсації через будівництво газопроводу "Північний потік-2": Україна готова обговорювати компенсації через будівництво газопроводу
Україна готова вести переговори про компенсації через втрату надходжень від транзиту газу після запуску газопроводу "Північний потік-2".
Кулеба провів телефонну розмову з новою міністеркою МЗС Німеччини Кулеба провів телефонну розмову з новою міністеркою МЗС Німеччини
Дмитро Кулеба та Анна Бербок обговорили проблеми Донбасу та "Північний потік-2".
Loading...
Load next