"Процес ще більше затягується": Вітренко допустив, що "Північний потік-2" не запустять ніколи

"Процес ще більше затягується": Вітренко допустив, що "Північний потік-2" не запустять ніколи
За його словами, найкращий варіант для "Газпрому" — це запуск до осені.

Юрій Вітренко, голова НАК "Нафтогаз України" допускає можливість, що російський газопровід "Північний потік-2" не запуститься ніколи. Одним із найкращих варіантів "Газпрому" запустити його восени наступного року. Про це він заявив в інтерв'ю "РБК-Україна".

За його словами, до цього часу в НАК розглядали найнегативніший сценарій для України, коли газопровід запуститься в травні 2022 року.

Але тепер ми бачимо, що процес ще більше затягується. Тому він, швидше за все, не запуститися до кінця першого півріччя, — зазначив він.

Він повідомив, що найкращий варіант для "Газпрому" — це запуск до осені.

При цьому ми вважаємо, що є суттєва ймовірність того, що він не запуститься найближчим часом або не запуститься взагалі, — додав Вітренко.

Своєю чергою оператори газотранспортної системи України (ОГТСУ) та Угорщини (FGSZ) уклали угоду про взаємодію стосовно введення з 1 січня 2022 року гарантованих потужностей для транспортування природного газу у напрямку Угорщина — Україна. Про це повідомив глава українського оператора Сергій Макогон 22 грудня.

За його словами, угода укладається на тестові три місяці. За цей час Україна й Угорщина планує налаштувати всі технічні й операційні процеси, щоб продовжити її дію з квітня 2022.

Варто додати, що угода надасть можливість фізично транспортувати кожної доби до 8 млн куб. м газу з Угорщини до України, зазначає Макогон. Так, загальний обсяг гарантованої потужності для імпорту газу в Україну збільшиться до 35 млн м3 на добу.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що "Північний потік-2" не має ніякого комерційного чи морального виправдання.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

 

Читайте також
Німеччина може зупинити "Північний потік-2" з огляду на ситуацію в Україні Німеччина може зупинити "Північний потік-2" з огляду на ситуацію в Україні
За словами віцеканцлера будівництво газопроводу може відвернути увагу Заходу від України як країни, яка здійснює транзит газу.
"Північний потік-2" не має ніякого комерційного чи морального виправдання - Кулеба "Північний потік-2" не має ніякого комерційного чи морального виправдання - Кулеба
Дмитро Кулеба наголосив на готовності української сторони і надалі працювати з новим урядом ФРН та пояснювати небезпечні стратегічні наслідки, які може мати політика потурання Росії.
Теракти та провокації: Аваков заявив про загрозу з боку Росії через запуск "Північного потоку-2" (відео) Теракти та провокації: Аваков заявив про загрозу з боку Росії через запуск "Північного потоку-2" (відео)
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що від Росії слід очікувати низки провокацій і спроб терактів на українській ділянці газопроводу через запуск "Північного потоку-2", оскільки перша нитка російського газопроводу вже добудована.
Loading...
Load next