Суд продовжив домашній арешт Чауса до лютого

Суд продовжив домашній арешт Чауса до лютого
Довга історія київського судді.

Арешт колишнього судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса продовжили до 3 лютого. Про це сказала УНН речниця САП Ольга Постолюк.

Вищий антикорупційний суд продовжив домашній арешт колишньому судді Дніпровського райсуду Києва до 3 лютого, — повідомила Постолюк.

У серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти Чауса — слідство встановило, що суддя отримав хабар 150 тис. доларів готівкою, з яких 80 тис. сховав у дволітрову банку. Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли — через суддівський імунітет. Згодом Чаус перестав з’являтися на допити в НАБУ, його оголосили в розшук.

6 вересня того ж року Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Солом’янський райсуд Києва дозволив його затримати. Інтерпол оголосив Чауса в розшук в листопаді 2016 року, а через кілька місяців — 1 березня 2017 року — суддю затримали в Кишиневі.

3 квітня 2021 року зі слів адвоката стало відомо, що в Молдові в Кишиневі викрали Миколу Чауса. Президент Молдови Майя Санду доручила провести розслідування цієї справи. Голова МВС Молдови Павел Войку заявив, що Чауса викрали іноземці, які вже перетнули кордон з Україною.

8 травня стало відомо, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактами викрадення екссудді Миколи Чауса і незаконного переправлення його через державний кордон.

17 травня цього року в Telegram-каналі з’явилося відеозвернення Чауса про можливе викрадення якого повідомлялося з початку квітня. Він заперечив, що його викрали в 2021 році.

30 липня його виявили на Вінниччині. Спочатку його затримала СБУ, але згодом — у “Феофанії” — його затримало НАБУ. Після цього Чаусу обрали запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт — у межах справи про отримання хабара в 150 тис. доларів. Чаус зберігав гроші в банках, захованих на городі.

До суду 15 листопада було скеровано обвинувальний акт для розгляду по суті справи Чауса.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Українські держоргани причетні до викрадення Чауса, – генпрокурор Молдови Українські держоргани причетні до викрадення Чауса, – генпрокурор Молдови
У Молдові повідомляють, що вже визначили осіб причетних до викрадення судді. До цієї справи мають відношення одержавні структури України.
САП оскаржила запобіжний захід екссудді Миколі Чаусу САП оскаржила запобіжний захід екссудді Миколі Чаусу
Чаусу загрожує позбавлення волі від 8 до 12 років. Раніше йому обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, однак САП вимагає посадити його у СІЗО.
Справа "Межигір'я": суд заочно арештував сина Януковича Справа "Межигір'я": суд заочно арештував сина Януковича
Суд підтримав позицію прокурора і детектива та задовольнив клопотання у повному обсязі.
Loading...
Load next