Україна та Туреччина підписали угоду про вільну торгівлю

Україна та Туреччина підписали угоду про вільну торгівлю
Україна та Туреччина 3 лютого підписали угоду про зону вільної торгівлі. Це зробили у присутності президентів Володимира Зеленського та Реджепа Ердогана.

Зеленський назвав цей момент історичним. За його словами, це означає вихід на нові ринки, інвестиції, зростання ВВП. Повідомляє 24 канал.

Угода передбачає обнулення Туреччиною мит на 10 337 товарних позицій. Крім того, на 1348 позицій діятимуть тарифні квоти.

Важливо, що Україна отримає покращені умови доступу на турецький ринок переробленої аграрної продукції. Турецькі мита встановлять на промислову продукцію.

Однак Україна застосовуватиме експортне мито на вивезення металобрухту. Водночас Туреччина частково відкриває внутрішній ринок для металу з України. Нульове мито діятиме для 840 металургійних товарів.

Також українські мита діятимуть на вживані автомобілі і секонд-хенд.

Товар із турецької сторони теж зможе безмитно потрапити на ринки усіх європейських країн, відповідно до сертифікату EUR1.

Крім того, підтвердили ще такі документи:

  • рамкову угоду про співробітництво у сфері високих технологій, авіаційної та космічної галузі (у тому числі будівництва в Україні заводу з виробництва Bayraktar);
  • угоду про співпрацю у сфері молодіжної політики;
  • зміни до співробітництва про забезпечення співпраці між правоохоронними органами країни.

Нагадаємо, що "Бухарестська дев'ятка" готує рішення про оборонну та економічну допомогу Україні на тлі посиленої агресії РФ. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь в міністерській зустрічі "Бухарестської дев'ятки" НАТО, під час якої представники дев'яти країн-членів Альянсу повідомили про готовність допомогти Україні на тлі посиленої агресії Російської Федерації.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

 

Читайте також
Україна та Туреччина завтра підпишуть угоду про зону вільної торгівлі Україна та Туреччина завтра підпишуть угоду про зону вільної торгівлі
Україна та Туреччина почали обговорювати можливість створення ЗВТ з 2007 року і планували завершити роботу щодо підписання угоди про вільну торгівлю ще у 2018 році.
"А баба Яга проти!": Росія відкинула пропозицію Ердогана бути посередником між Зеленським та Путіним "А баба Яга проти!": Росія відкинула пропозицію Ердогана бути посередником між Зеленським та Путіним
За словами офіційного представника відомства Марії Захарової, ні про яку посередницьку роль Анкари у врегулюванні ситуації на Донбасі не йдеться.
Вашингтон та Анкара обговорили загрозу ескалації РФ щодо України Вашингтон та Анкара обговорили загрозу ескалації РФ щодо України
Держсекретар наголосив на непохитній прихильності Сполучених Штатів до трансатлантичної безпеки та статті 5 Вашингтонського договору.
Loading...
Load next