Росія створює "нову нормальність", щоб силою оскаржити принцип суверенітету, — НАТО

Росія створює "нову нормальність", щоб силою оскаржити принцип суверенітету, — НАТО
Раніше Столтенберг заявляв, що можливе визнання Росією так званих "ДНР" і "ЛНР" стане порушенням територіальної цілісності України та міжнародного права.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг звинуватив Росію у створенні "нової нормальності" в Європі для подальшого оскарження принципу суверенітету. На його думку, європейський континент стоїть на порозі кризи в сфері безпеки. Про це він заявив на брифінгу.

Ми не знаємо, що станеться в Україні, але ситуація показує, що ми стоїмо перед лицем кризи європейської безпеки. Москва дає зрозуміти, що вона готується оскаржити фундаментальні принципи суверенітету на десятиліття з використанням сили. Я з жалем змушений сказати, що це нова нормальність в Європі, — зазначив Столтенберг.

Своєю чергою міністри оборони країн-членів НАТО ухвалили заяву у зв'язку із ситуацією в Україні та навколо неї, закликавши Росію обрати шлях дипломатії та вивести сили з України.

Заяву було ухвалено в середу в Брюсселі на засіданні Північноатлантичної ради організації, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Ми серйозно занепокоєні дуже великомасштабним, нічим неспровокованим і необґрунтованим нарощуванням російської військової могутності в Україні та навколо неї, а також у Білорусі. Ми рішуче закликаємо Росію обрати шлях дипломатії і негайно припинити нарощування та вивести свої сили з України відповідно до своїх міжнародних зобов'язань. Ми, як і раніше, віддані нашому двоєдиному підходу до Росії: сильне стримування та оборона у поєднанні з відкритістю до діалогу, — заявили міністри. 

Вони також констатували, що дії Росії становлять серйозну загрозу євроатлантичній безпеці. 

Внаслідок цього і для забезпечення захисту всіх союзників ми розміщуємо додаткові сухопутні сили в східній частині альянсу, а також додаткові морські та повітряні засоби, як оголосили союзники, і підвищуємо боєздатність наших сил. Наші заходи були і залишаються превентивними, пропорційними і такими, що не призводять до ескалації. Ми готові й надалі зміцнювати нашу оборонну та стримуючу позицію, щоб реагувати на всі непередбачувані обставини, — пояснили міністри.

У заяві також зазначено, що прихильність союзників до статті 5 Вашингтонського договору непохитна.

Ми об'єдналися, щоби захищати один одного, — йдеться в тексті.

Крім того, міністри зазначили, що НАТО, як і раніше, "віддана основним принципам європейської безпеки, зокрема тому, що кожна країна має право обирати свої власні механізми безпеки". 

Ми підтверджуємо нашу підтримку територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Як уже було зазначено раніше, будь-яка подальша російська агресія проти України матиме величезні наслідки і коштуватиме дорого, — наголошується у заяві.

Міністри також повідомили, що НАТО і союзники продовжують дипломатію та діалог з Росією з питань євроатлантичної безпеки, зокрема на найвищому рівні.

Ми підтримуємо всі ці зусилля, як і зусилля в "нормандському форматі" з реалізації Мінських домовленостей. Ми висловили готовність брати участь у відновленому діалозі з європейської безпеки, ініційованому Польщею як нинішньою головою ОБСЄ, — йдеться в заяві.

Глави оборонних відомств також констатували, що "зробили Росії предметні пропозиції щодо зміцнення безпеки всіх держав євроатлантичного регіону та очікуємо відповіді".

Ми неодноразово пропонували і продовжуємо пропонувати подальший діалог у межах Ради Росія-НАТО і готові вступити в нього. Ми наполегливо закликаємо Росію відповісти взаємністю та обрати дипломатію і деескалацію, — наголосили міністри. 

Нагадаємо, раніше у Кремлі відреагували на слова про можливість відмови України від НАТО.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

 

Читайте також
5000 військовослужбовців НАТО: Столтенберг закликав Росію вивести війська з України, Грузії та Молдови (відео) 5000 військовослужбовців НАТО: Столтенберг закликав Росію вивести війська з України, Грузії та Молдови (відео)
24 січня США та НАТО оголосили про готовність збільшити свої сили у Східній Європі.
Відведення військ Росії: НАТО поки що не бачить реальної деескалації, але є підстави для «обережного оптимізму» Відведення військ Росії: НАТО поки що не бачить реальної деескалації, але є підстави для «обережного оптимізму»
НАТО поки що не бачить реальної деескалації, але є підстави для «обережного оптимізму».
путін може спробувати знову вторгнутися на Київ, попри зміну стратегії, — CNN путін може спробувати знову вторгнутися на Київ, попри зміну стратегії, — CNN
Проте, очевидно, що путін збирається розпочати новий жорстокий наступ на Донбасі.
Loading...
Load next