Виступ Зеленського на Мюнхенській конференції: головні тези (онлайн-трансляція)

Виступ Зеленського на Мюнхенській конференції: головні тези (онлайн-трансляція)
Російська агресія проти України стала основною темою Мюнхенської конференції у 2022 році.

Президент Володимир Зеленський перебуває з офіційним візитом у Німеччині. Туди він прибув, щоб взяти участь у Мюнхенській безпековій конференції.

Український президент виступає 19 лютого у межах блоку "Регіональні проблеми". Він висловлювався на тему "Україна та європейська безпека".

Насамперед президент наголосив, що Україна хоче миру. Світ теж каже, що не хоче воювати, а Росія стверджує, що, мовляв, не збирається нападати.

Хтось з нас бреше. Це ще не аксіома, але вже не гіпотеза, — сказав Зеленський.

Президент згадав про серйозне загострення на Донбасі, про обстріляний дитсадок у Станиці Луганській та школу у Вербівці.

Володимир Зеленський заявив, що нині поблизу кордонів України сконцентровано 150 тисяч військ Росії. За його словами, система безпеки потребує оновлення.

Також Організація Об'єднаних Націй, яка має захищати мир і світову безпеку, не може захистити себе. Про це свідчать події довкола України.

Таку заяву зробив Володимир Зеленський під час Мюнхенської конференції з безпеки.

 Він заявив про бойові дії в країні і, що гради летіли у Маріуполь, а не в європейські міста.

Гради летіли у Маріуполь, а не в європейські міста. Жодна країна Європи не знає, що таке військові поховання щодня, — заявив він.

Він також вважає, що архітектура світової безпеки крихка і потребує оновлення.

Він заявив про скликання держав-гарантів Будапештського меморандуму і Радбезу ООН

За словами президента, Україна вчетверте буде скликати Будапештський меморандум. Адже є проблеми з нашою безпекою.

Якщо цього не станеться, ми можемо вважати, що Будапештський меморандум фактично анульовано. За відмову від ядерного потенціалу ми отримали гарантію безпеки. Тої зброї у нас немає, безпеки у нас немає, — заявив Зеленський.

Окрім цього, президент найближчими днями ініціює саміт за участі України Німеччини та Туреччини щодо безпеки в Європі.

Володимир Зеленський ще має намір скликати країни-члени Ради безпеки ООН разом з Німеччиною та Туреччиною, щоб напрацювати гарантії для України.

Він вимагає надати нашій державі точні терміни вступу в НАТО і постачання новітніх видів зброї.

Зеленський наголосив, що 8 років назад українці зробили свій вибір і багато хто віддав за це життя. Водночас додав: "Хіба всі 8 років Україна має постійно закликати до визнання європейської перспективи?".

З 2014 року Росія переконує, що ми обрали помилковий шлях. Що у Європі нас ніхто не чекає. Хіба не Європа має постійно говорити і доводити діями, що це є неправда? Хіба не Європа має сьогодні сказати — наші громадяни позитивно ставляться до вступу України в Союз? Чому ми уникаємо цього питання, хіба Україна не заслуговує на прямі чесні відповіді?, — заявив президент.

Це стосується і НАТО. Нам кажуть – двері відкриті, але наразі стороннім вхід заборонено, — сказав Зеленський.

Володимир Зеленський прокоментував інформацію про "снаряди в Ростовській області". Президент України наголосив, що все це брехня та провокація.

Володимир Зеленський відзначив, що Україна поверне окуповані території – Крим та частину Донбасу. Проте відбуватиметься це винятково мирним шляхом.

Крим та окуповані райони Донбасу неодмінно повернуться в Україну, але тільки мирним шляхом. Україна послідовно виконує нормандські й мінські домовленості, — наголосив Зеленський.

Також президент зауважив, що мінські угоди хоч він і не підписував, але Україна їх має виконувати. "І в рамках нормандського формату, який ми не зриваємо, але який ми прагнемо розблокувати", – додав він та пояснив, що це не означає, що пошуки миру "обмежені виключно цим".

Париж, Берлін, Мінськ, Стамбул, Женева, Брюссель, Нью-Йорк чи Пекін – мені не важливо, у якій точці світу домовлятися про мир в Україні, — сказав Зеленський.

Як розповів президент, не має значення за участю скількох країн відбудеться домовленість про Україну. "Важливо – це розуміння, що світ потрібний не тільки нам, світ в Україні потрібний світу – відновлення цілісності у міжнародно-визнаних кордонах", — підкреслив Зеленський.

Новина доповнюється...

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Путін відмовив Зеленському щодо зустрічі на Донбасі й сказав, що прийме його у Москві Путін відмовив Зеленському щодо зустрічі на Донбасі й сказав, що прийме його у Москві
Російський президент відкинув ідею Володимира Зеленського зустрітися на окупованому Донбасі. Своєю чергою Путін сказав, що прийме президента України в Москві в будь-який зручний для нього час.
Блінкен у Києві закликав Путіна обрати "мирний шлях" та запросив Зеленського до США Блінкен у Києві закликав Путіна обрати "мирний шлях" та запросив Зеленського до США
Раніше Росія зібрала близько 100 000 військових вздовж кордонів України та розмістила значні сили в Білорусі.
"Я не збираюсь розмовляти з терористами": Зеленський відповів на пропозицію Путіна "Я не збираюсь розмовляти з терористами": Зеленський відповів на пропозицію Путіна
Володимир Зеленський відреагував на пропозицію російського президента щодо переговорів з ватажками ЛНР та ДНР. Президент України різко відкинув пропозицію Путіна щодо обговорення питання війни на Донбасі з представниками "народних республік".
Loading...
Load next