Байден та Шольц обіцяють покарати росію за війну в Україні

Байден та Шольц обіцяють покарати росію за війну в Україні

Президент США Джо Байден і канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяли в п'ятницю продовжувати робити так, щоб для росії була ціна за її війну в Україні, яка триває вже другий рік. Повідомляє Reuters.

За словами високопоставленого представника адміністрації, зустріч Байдена і Шольца віч-на-віч в Овальному кабінеті тривала понад годину. Їхні переговори були зосереджені на важливості продовження "глобальної солідарності" з народом України та зусиллях, що продовжуються, щодо забезпечення безпеки, гуманітарної, економічної та політичної допомоги Україні.

Сидячи поряд із Шольцем в Овальному кабінеті, Байден подякував лідеру Німеччини за його "сильне та стабільне лідерство" та підтримку України. Шольц сказав, що важливо продемонструвати, що союзники підтримуватимуть Україну "стільки, скільки це буде потрібно і стільки, скільки необхідно".

Виступаючи перед зустріччю, офіційні особи США заявили, що питання для обговорення включають стан війни і те, як реагувати, якщо Китай надасть військову допомогу росії.

Радник Байдена з національної безпеки також зустрівся віч-на-віч зі своїм німецьким колегою.

Вашингтон розпочав консультації з союзниками щодо введення можливих санкцій проти Китаю, якщо Пекін надасть військову підтримку росії в її війні в Україні, повідомило цього тижня агентство Reuters з посиланням на офіційних осіб США та інші джерела.

В останні тижні Вашингтон заявляв, що Китай розглядає можливість постачання зброї росії, хоча офіційні особи США не надали доказів і не заявили, що такі постачання почалися. Пекін заперечує будь-які наміри озброїти росію.

Ми ще не бачили, щоб Китай щось робив щодо летальної зброї, - заявила журналістам перед зустріччю прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр. - Кожен крок, який Китай робить щодо росії, ускладнює відносини Китаю з Європою та іншими країнами світу.

Високопосадовець Європейського Союзу заявив на окремому брифінгу, що це буде "абсолютна червона лінія", якщо Китай поставить зброю росії, а ЄС відповість санкціями.

Німеччина, як правило, займає набагато менш яструбину позицію, ніж США щодо Китаю, свого головного торгового партнера, але Шольц у четвер також направив Китаю суворе попередження не постачати зброю Москві і закликав Пекін чинити тиск на росію, щоб вона відвела свої війська. 

Байден привітав рішення Шольца різко збільшити військові витрати Німеччини та диверсифікувати джерела енергії, відмовившись від поставок з росії, і сказав, що два лідери працювали у тісній співпраці з іншими союзниками, щоб підтримати Україну. Офіційні особи США заявили, що Україна готується до нового наступу росії найближчими тижнями.

Як союзники по НАТО ми робимо альянс сильнішим, - сказав Байден, коли Сполучені Штати оголосили про новий пакет військової допомоги для України на суму 400 мільйонів доларів, який включає боєприпаси та тактичні мости для переміщення танків та бронетехніки.

Представник ЄС заявив, що невдовзі може бути рішення щодо одного із основних торгових подразників - суперечки щодо субсидій США на зелених технологій відповідно до Закону США про зниження інфляції (IRA), що, як побоюються офіційні особи Німеччини та ЄС, може поставити у невигідне становище їхні компанії.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Переговори Байдена і Путіна: у Зеленського розповіли, чого очікують від онлайн-зустрічі Переговори Байдена і Путіна: у Зеленського розповіли, чого очікують від онлайн-зустрічі
Сенатори США закликають Байдена бути чітким і сильним у розмові з Путіним.
Франція приєднується: Макрон планує провести переговори із Зеленським та Путіним Франція приєднується: Макрон планує провести переговори із Зеленським та Путіним
Під час телефонної розмови Байден пригрозив Путіну наслідками нападу на Україну.
Росія зрозуміла посил про санкції у разі вторгнення в Україну, — Шольц Росія зрозуміла посил про санкції у разі вторгнення в Україну, — Шольц
У президента США Джо Байдена не вважають за потрібне негайно вводити санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2".
Loading...
Load next