Зеленський ініціював створення меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (ВІДЕО)

Зеленський ініціював створення меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (ВІДЕО)

Президент Володимир Зеленський запропонував створити центральний меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Про це він сказав, виступаючи на заходах з нагоди Дня боротьби за права кримськотатарського народу та вшанування пам’яті жертв депортації кримських татар.

 Сотні тисяч людей були вигнані на чужину. Увесь народ позбавили рідного дому і намагалися стерти все в Криму, що говорило саме про нього, – зазначив Зеленський.

За його словами, майже половину представників кримськотатарського народу радянська влада вбила, а тих, хто вижив, намагалася переконати, що вони назавжди залишаться на чужині, адже заборона повертатися до рідного Криму тривала десятиліттями.

Глава держави наголосив, що сьогодні Україна відчула повернення цього зла, яке змінило символіку, але не свою суть. 

Та цього разу ми його знищимо. Ми повинні це зробити. Хоч би що робила Росія, на її агресію чекає поразка. Їй не вдасться вкрасти ані Крим, ані будь-яку іншу частинку нашої держави. Це – наш із вами дім, – зазначив Володимир Зеленський.

За його словами, 18 травня – не лише день трауру, а й день консолідації кримськотатарського народу заради відновлення своїх прав і повернення до рідного дому.

Ми робимо все, щоб додати до нашої спільної історії день нашої спільної перемоги, який відкриє надійний шлях додому для всіх наших людей і буде опорою свободи на всій нашій землі, – сказав Президент України.

Зленський відзначив, що кримськотатарський народ заслуговує на повноцінний меморіал, який нагадуватиме про злочин, що був скоєний проти нього, а також про жертв депортації та про силу цього народу.

Шановні присутні, пане Мустафа-ага, я пропоную, щоб ми разом попрацювали над такою пропозицією, над такою ідеєю й разом обрали найкращий варіант. Щоб з’явилося таке місце. Я думаю, за 80 років народ цього заслужив. Впевнений, що це важливо для всієї нашої України, для кожного й кожної, – сказав Володимир Зеленський.

Він також зазначив, що Україна продовжує роботу заради звільнення Криму від окупантів та його повноцінного повернення в державну систему нашої країни.

Нагадаємо, Код нації: у Львові святкують Всесвітній день вишиванки

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Відкриття 76-ї сесії Генасамблеї ООН у США: Зеленський провів переговори з главою Єврокомісії (відео) Відкриття 76-ї сесії Генасамблеї ООН у США: Зеленський провів переговори з главою Єврокомісії (відео)
Щорічні загальні дебати розпочалися 21 вересня й триватимуть до 27 вересня. Виступ президента України заплановано на сьогодні, 22 вересня.
"Ніколи не буде російською територією": Зеленський заявив, що повернення Криму під контроль України — питання часу (відео) "Ніколи не буде російською територією": Зеленський заявив, що повернення Криму під контроль України — питання часу (відео)
Президент Зеленський вважає повернення окупованих територій і їхніх жителів назад до складу України лише питанням часу.
Україна і Туреччина підписали угоду про створення житла для кримських татар Україна і Туреччина підписали угоду про створення житла для кримських татар
Це рішення прийняли після зустрічі зі своїм турецьким колегою Реджепом Тайіпом Ердоганом. Вже цього року розпочнуться роботи.
Loading...
Load next