Україна та Румунія обговорили нарощування імпорту й експорту електроенергії між країнами

Україна та Румунія обговорили нарощування імпорту й експорту електроенергії між країнами

Україна і Румунія поглиблюватимуть співпрацю для забезпечення ядерної і посилення енергетичної безпеки регіону. Про це йшлося на зустрічі міністрів енергетики України Германа Галущенка і міністра енергетики Румунії Себастьяна Бурдужи у Парижі.

Про це повідомили в Міністерстві енергетики України.

Відомо, що сторони обговорили напрямки поглиблення співпраці, які дозволять посилити енергетичну безпеку регіону. У цьому контексті наголошувалося на важливості розвитку інтерконекторів і збільшення пропускної спроможності міждержавних перетинів для нарощування обсягів імпорту, експорту електроенергії між країнами.

Також під час зустрічі йшлося і про ситуацію на окупованій росією Запорізькій АЕС та ризики, які створює росія для глобальної ядерної безпеки своїми військовими діями в Україні.

Герман Галущенко наголосив, що після деокупації ЗАЕС Україна потребуватиме підтримки міжнародних партнерів для перевірки станції і обладнання, їх відповідності вимогам ядерної безпеки та готовності до повернення в експлуатацію.

 Це унікальна ситуація, ще жодна з країн не стикалася з тим, як забезпечити ядерну безпеку в умовах окупації. Важливо, щоб найкращі фахівці з ядерної безпеки взяли участь у роботі цієї міжнародної місії, і досвід Румунії буде для нас дуже корисним, — зазначив він.

Під час зустрічі Герман Галущенко акцентував на неприпустимості ядерного інциденту, який може виникнути через військові дії росіян в Україні, та необхідності консолідації зусиль міжнародної спільноти для його недопущення.

Нагадаємо, НАТО не розцінює падіння російських дронів у Румунії як навмисну атаку

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next