КНДР закриває посольства по всьому світу заради продажу зброї рф

КНДР закриває посольства по всьому світу заради продажу зброї рф

Північна Корея планує закрити понад десяток своїх дипустанов по світу, які використовувала зокрема для контрабанди. Схоже, угода про постачання зброї росії приносить КНДР більше, ніж посольства.

Про це повідомляє Bloomberg.

Північна Корея вже закрила свої посольства в Уганді та Анголі. За даними ЗМІ, вона також закриє своє генконсульство в Гонконзі та дипломатичні установи в інших країнах. У Південній Кореї вважають, що в КНДР закінчуються гроші, щоб підтримувати роботу всіх своїх дипломатичних установ через глобальні санкції. За даними Сеула, станом на жовтень Північна Корея має 53 дипломатичні представництва: 47 посольств, три консульства і три представництва.

Колишні північнокорейські дипломати, які втекли до Південної Кореї, розповідали, що замість того, щоб отримувати кошти з Пхеньяна, дипломатичні представництва КНДР отримують гроші для роботи через незаконну торгівлю. Ще й надсилають кошти на батьківщину.

Ще у 1976 році Данія, Норвегія, Швеція та Фінляндія звинуватили групу північнокорейських дипломатів у незаконній контрабанді сигарет і алкогольних напоїв для продажу на роздрібному ринку, а також у спробах торгівлі гашишем. У Зімбабве, Замбії та Анголі посадовців Північної Кореї підозрювали у використанні своєї дипломатичної пошти для перевезення таких предметів, як ріг носорога та бивні слона.

В ООН звітували, що посольства Північної Кореї пропонують дипломатичне прикриття для підставних компаній, які беруть участь у шахрайстві. У 2009 році перебіжчик з КНДР розповів ЗМІ, що одного разу «виторг» зібрали й відправили Кім Чен Іру у вигляді подарунка на день народження, який складався з двох мішків, наповнених 20 мільйонами доларів готівкою.

Експерти вважають, що рішення Кім Чен Ина закрити посольства, швидше за все, пов’язане з труднощами у їх фінансуванні. Водночас на тлі повномасштабної війни росії проти України КНДР отримує гроші від договорів про постачання зброї до рф.

Нагадаємо, Європейський інвестиційний банк виділить €450 млн Україні на два проєкти відновлення

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next