Туреччина призупинила оплату за російську нафту – Reuters

Туреччина призупинила оплату за російську нафту – Reuters

Згідно з даним джерел, погроза США застосувати санкції до фінансових компаній, які ведуть бізнес з Росією, призвела до відчутного зниження рівня турецько-російської торгівлі, порушивши або уповільнивши деякі платежі як за імпортовану нафту, так і за турецький експорт.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що російські нафтові компанії вже деякий час не отримують із Туреччини гроші за продані барелі. Санкції США мають на меті зменшити доходи Кремля та зірвати його війну проти України, не заглушаючи потоки російської нафти на світові ринки, щоб уникнути політично чутливого стрибка цін на бензин у США.

Однак, за словами нафтотрейдерів, проблеми з оплатою, схожа до тих, з якими зараз зіштовхнулася Туреччина, вже перервали постачання російської нафти до Індії та ускладнили постачання до Об’єднаних Арабських Еміратів і Китаю.

Довелося змінювати узгоджені способи платежів або відкладати їх, водночас постачання тривали, — пояснює джерело Reuters.

За словами двох інших співрозмовників агентства, потік російського палива у напрямку Туреччини поки що не зупинявся повністю. Росія є найбільшим експортером сирої нафти та дизельного пального до Туреччини, яка є бідною на енергоносії країною НАТО.

Туреччина більш ніж удвічі збільшила закупівлю російської нафти після початку повномасштабної війни РФ проти України і залишається єдиною країною НАТО, яка продовжує отримувати барелі з РФ. За підсумками січня-листопада минулого року на турецькі НПЗ, зокрема найбільший STAR, надійшло 8,9 млн тонн сирої нафти російського походження. Крім того, російські нафтовики продали на турецький ринок 9,4 млн тонн дизельного пального.

Те, що платежі за нафту не проходять, пов’язане із посиленням банківського контролю, пояснюють джерела Reuters. У січні аналогічні проблеми виникли з Індією, яка відмовилася приймати 14 танкерів із сахалінською нафтою сорту Sokol після того, як “Роснєфть” не змогла відкрити рахунок в ОАЕ, щоб отримувати оплату в дирхамах.

Джерело в російській нафтовій компанії повідомило, що російські нафтові компанії не отримували платежів від Туреччини вже протягом “двох-трьох тижнів”.

Нагадаємо, До будівництва фортифікаційних споруд залучені всі області України

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Зеленський та Ердоган провели телефонну розмову: про що говорили Зеленський та Ердоган провели телефонну розмову: про що говорили
Володимир Зеленський і Реджеп Таїп Ердоган обмінялися думками щодо безпекової ситуації в регіоні, а також стосовно відповідних ініціатив з посилення безпеки в регіоні Чорного моря.
Loading...
Load next