НАЗК виявило порушення у кожному третьому звіті політичних партій

НАЗК виявило порушення у кожному третьому звіті політичних партій

Національне агентство з питань запобігання корупції встановило порушення у кожному третьому звіті політичних партій.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Понад 230 партій (із 379 зареєстрованих) прозвітували про свою діяльність за 2020-й – 1 квартал 2024 року.

НАЗК упродовж січня-липня 2024 року перевірило 100% поданих звітів, а саме 1 236 звітів центральних осередків політичних партій, з них 37 звітів чотирьох парламентських партій за 2020 – 1 квартал 2024 року.

У НАЗК зауважили, що упродовж 2020-го – 1 кварталу 2024 року партії отримали близько 2,4 мільярда гривень державного фінансування.

За результатами перевірки звітів партій НАЗК встановило порушення у 466 звітах, тобто у кожному третьому.

Під час перевірки звітів партій у січні–липні НАЗК виявило: внески від фіктивних внескодавців, які відповідно до інформації Державної податкової служби України не мають доходів за відповідні періоди; співпрацю із суб’єктами, які мають ознаки сумнівності, а також встановлення операцій “на папері”; невідображення відомостей про реальні розміри внесків/витрат.

Станом на 10 серпня 2024 року НАЗК склало 81 протокол про адміністративні правопорушення. Зокрема 56 протоколів про адмінправопорушення – неподання звітів політичних партій (ст. 212-21 Кодексу України про адміністративні правопорушення); 21 протокол про порушення порядку подання звітів політичних партій (ст. 212-21 КУпАП); три протоколи про порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії (ст. 212-15 КУпАП); один протокол про ненадання інформації, документів та порушення встановлених законом строків їх надання (ст. 188-46 КУпАП).

Триває підготовка матеріалів щодо понад 300 протоколів про адміністративні правопорушення.

Крім того, НАЗК направило до правоохоронних органів дев'ять повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень – порушення порядку фінансування політичної партії, а саме: умисне здійснення внеску особою, яка не має на те права, або від імені юридичної особи, яка не має на те права (ч. 2 ст. 159-1 Кримінального кодексу України). Зокрема щодо внескодавців партій “Слуга народу”, “Всеукраїнське об'єднання “Батьківщина”, “Європейська солідарність”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Блок Кернеса – Успішний Харків!”, “Всеукраїнське об'єднання “Платформа Громад”.

Нагадаємо, Напад росії на Україну: Кількість бойових зіткнень зросла до 106

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Звинувачення Юрчишина та заперечення партії "Голос" про розкрадання держбюджету: що відбулося Звинувачення Юрчишина та заперечення партії "Голос" про розкрадання держбюджету: що відбулося
Ексдепутат "Голосу" Юрчишин звинуватив керівництво партії у "відмиванні" мільйона гривень.
Квартира, три фірми та кредит: у НАЗК повідомили про порушення у декларації нардепа Камельчука Квартира, три фірми та кредит: у НАЗК повідомили про порушення у декларації нардепа Камельчука
Зазначається, що Камельчук задекларував купівлю 4,1 біткоіна протягом 2020 року за 651 280 грн.
Loading...
Load next