Як отримати допомогу по частковому безробіттю під час карантину на досвіді підприємства?

Як отримати допомогу по частковому безробіттю під час карантину на досвіді підприємства?
Робота під час карантину. Ось із цього Львівського АТП автобуси виїжджають не лише до інших областей, а й до сусідніх країн.

Робота під час карантину. Ось із цього Львівського АТП автобуси виїжджають не лише до інших областей, а й до сусідніх країн. Та через карантинні обмеження і закриття кордонів підприємство, на якому працює близько семисот осіб, повністю зупинилось на три місяці.

Головна бухгалтерка Тзов Львівського АТП – 14631 Леся Дорош розповідає: «Чесно вам скажу, в мене в кабінеті за день могло бути чоловік 50 і всі питали, де гроші».

А гроші на відшкодування збитків унаслідок тимчасового безробіття для своїх колег підприємство взяло у держави. Зібрали необхідні папери, звернулися до центру зайнятості і за досить короткі терміни отримали кошти для перерахунку своїм працівникам. Станом на сьогодні 586 їхніх працівників отримали фінансову компенсацію за квітень і травень.

Леся Дорош, головна бухгалтерка Тзов Львівського АТП – 14631 додає: «Навіть за тих два місяці, якщо брати наприклад рядових працівників, то середня допомога на такого працівника це 3200 грн, в сьогоднішніх умовах, коли люди переосмислили свої цінності і навчилися економити і навчилися цінувати те, що в них є – для них це дуже великі гроші, більш такі кваліфіковані фахівці як економісти, отримали допомогу в межах мінімальної зарплати».

За таким самим принципом отримати допомогу по частковому безробіттю у період карантину може будь-хто з тих, хто залишився біля розбитого корита. В першу чергу, це стосується підприємців малого, мікро і середнього бізнесу. Тепер у них є 90 днів з дня зупинки чи скорочення діяльності, щоб звернутися по допомогу.

Директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк зазначає:  «Подають відповідні відомості, якщо йдеться за найманих працівників, а також мають право подавати такі заяви і фізичні особи-підприємці, які ведуть одноосібно свою діяльність і за цей період, що вже пройшов до нас звернулося більше 17600 працедавців».

Необхідний пакет документів можна подати безпосередньо або в електронному вигляді. До нього входять:

«Дається заява, дається наказ про прийняття рішення про часткову чи повну зупинку, даються відомості для працівників, для яких буде проводитися виплата і зараз роботодавець сам підтверджує факт сплати єсв за працівників, на яких ми будемо проводити виплату протягом 6 місяців до дати повної або часткової зупинки виробництва», - Василь Барилюк, директор Львівського обласного центру зайнятості.

Тобто підприємство повинно функціонувати на ринку не менше ніж 6 місяців до моменту запровадження карантину.

Зважаючи на всі ці нюанси, бачимо, що саме ті люди, які були офіційно працевлаштовані, отримали шанс на часткове повернення грошей за тимчасову втрату роботи.

Юристка Лілія Баюш переконує: «Перше, що захищає – це сам договір з роботодавцем. Тепер особа може розраховувати на компенсацію з першого дня реєстрації в центрі зайнятості, такого раніше не було».

У Львівському обласному центрі зайнятості додають: щодня  до них звертається близько двохсот осіб, які хочуть отримати компенсацію за вимушені робочі прогули. Станом на сьогодні свої виплати отримують  майже 35 тисяч осіб на Львівщині.

https://www.youtube.com/watch?v=ldgMxTyYXtA&fbclid=IwAR01rnMKogJHQtfFbmf...

Авторка: Валерія Паненко

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Зміни в українських школах, пов’язані із реформою НУШ: що чекає учнів? Зміни в українських школах, пов’язані із реформою НУШ: що чекає учнів?
Зменшення кількості предметів, продовження навчального року та 12-річна школа – освітніх питань, пов’язаних із реформою НУШ, постає дедалі більше
Loading...
Load next