Які штрафи можуть світити українцям за викинутий недопалок?

Які штрафи можуть світити українцям за викинутий недопалок?
Замість неповних дев’яти гривень –  понад дві тисячі. У Верховній Раді вирішили серйозно взятися за безкультур’я на вулицях і суттєво підвищити штрафи за викинуті недопалки або дрібне сміття.

Замість неповних дев’яти гривень –  понад дві тисячі. У Верховній Раді вирішили серйозно взятися за безкультур’я на вулицях і суттєво підвищити штрафи за викинуті недопалки або дрібне сміття. Адже зараз покарання за таке порушення вважають «смішним» і майже не врегульованим. Патрульним важко оштрафувати когось за куріння у недозволеному місці, що ж казати про засмічення недокурками.

Старший лейтенант поліції Олександр Гунчерюк  зазначає: «Під час патрулювання в нас найчастіше відбувається фіксація цього порушення на стаціонарних зупинках громадського транспорту, а також на дитячих майданчиках – це найпоширеніші випадки, де громадяни нехтують цим правилом».

Нагадаємо, що окрім зупинок громадського транспорту та дитмайданчиків, курити заборонено у таксофонах, ліфтах, під’їздах, підземних переходах, на території закладів навчання та охорони здоров’я, а ще в приміщеннях як культурного, так і державного призначення. Лише з початку року патрульні зафіксували понад три тисячі таких порушників.


Старший лейтенант поліції Олександр Гунчерюк  розповідає про штрафні санкції: «Передбачена санкція штрафу від 3 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить від 51 до 170 гривень».

За дрібне засмічення довкілля штрафні санкції такі ж, а місцями - ще менші. Якщо викинете якийсь непотріб з потягу і вас спіймають «на гарячому», то доведеться сплатити знову-таки до 170 гривень, а от викидати сміття з автомобіля вам вартуватиме лише 17 гривень. Тому законопроєкт і покликаний підвищити пеню до такого рівня, щоб люди боялися смітити.



Юристка Лілія Баюш розповідає: «Взагалі цей законопроєкт регулює всю сферу управління відходами і в тому числі включає відповідальність за сміття, власне, кидання недопалків. Реальні штрафи попри те, що вони дуже мізерні, застосовуються дуже рідко, що передбачає законопроект, в основному це збільшується від 1700 і до двох з половиною тисяч гривень, тобто від 100 до 150 неоподаткованих мінімумів».

Юристи без перебільшень вважають, що нові штрафи хочуть прирівняти до європейських.

«Країна підписала відповідні договори і має привести своє законодавство до законодавства у цій сфері до країн європейського союзу. Фактично, нас зараз зобов’язують посилити відповідальність», - Лілія Баюш, юристка.

Прийняти законопроєкт проти «цигаркового безкультур’я»  планують уже восени.

https://www.youtube.com/watch?v=8ZyT-Yn9uTU

Авторка: Валерія Паненко

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
У Шевченківському районі Львова влаштували концерт на честь свята вулиці Миколайчука
Затишну атмосферу містянам створили октет «Орфей», ансамбль «Високий замок», оркестр театру Заньковецької та гурт «Ladies’ trio».
Loading...
Load next