Конфлікт митця із тоталітарним режимом: у Львові знімають біографічний фільм про Грицька Чубая

Конфлікт митця із тоталітарним режимом: у Львові знімають біографічний фільм про Грицька Чубая
3 тисячі книжок та цінні родинні речі: на сцені театру Лесі змайстрували прототип майстерні, у якій працював Грицько Чубай.

3 тисячі книжок та цінні родинні речі: на сцені театру Лесі змайстрували прототип майстерні, у якій працював Грицько Чубай. Пивниця, у якій так любив творити видатний український поет - нині основна локація під час знімання фільму «Чубай. Говорити знову».

Син поета Тарас Чубай розповідає: "У декораціях використано декілька автентичних речей і перш за все – це древня ікона, яку Грицько Чубай колись врятував з-під уламків церкви, яку зруйнувала радянська влада".

Створити щось між документальною стрічкою і телевиставою зініціювала донька поета, Соломія Чубай. У такий спосіб хотіла популяризувати його творчість та вкотре нагадати українцям, яким він був і крізь що йому довелося пройти.

"Для мене було дуже важливим зняти нарешті Грицька Чубая так, щоб він не був пам’ятником. Я його знала 2 з половиною роки й все життя хотілося його пізнати більше, а саме його звички, чим він дихав, як переживав це все", - пояснює вона.

Локацій у фільмі буде чимало: і центр, і університет, де вперше Грицько познайомився зі своєю дружиною. А от розповідатимуть про поета його друзі та члени родини, які були свідками його життя і творчості. Своєрідним викликом стали такі спогади для вдови мистецтвознавця.

Вдова поета Галина Чубай зазначає: "Я не думала, що колись мені доведеться його побачити перед собою знову. Це зовсім інші переживання, ніж у 20 років. Йому вдалося в тому світі творити, вижити й залишити нам той скарб, який ми маємо зараз. Він поклав на мене велику відповідальність теж, бо я намагалася зберегти те, що він залишив".

Особлива роль у стрічці дістанеться Сергієві Жадану. Сучасний поет виконуватиме роль провідника життєвими шляхами Грицька Чубая.

"Більшість його речей створені у дуже молодому віці. Ми говоримо сьогодні про Чубая як про класика, про те, що вже є невіднятною частиною культурного і літературного простору. Мені страшенно приємно, що Чубай  - фактично, живий поет, якого читають, в нас не так багато таких митців і серед класиків, і серед тих, хто пише сьогодні", - стверджує Сергій Жадан.

Спогади про поета доповнюватимуть театральними епізодами.

Режисер фільму Михайло Крупієвський зазначає: "Я думаю, що всі ми постійно маємо виборювати свою свободу і розуміти, що в нас її постійно відбирають. І в той момент, коли ми знімаємо цей фільм і розповідаємо про 70-ті роки, наші діти абсолютно просто ходять на роботу і для них це нормальна процедура, коли вони складають тести на поліграфі. Про це варто подумати".

Щоб реалізувати задумане і зняти стрічку, виграли грант від Українського Культурного Фонду. Представити глядачам готову роботу планують 23 січня, у день народження Грицька Чубая.

https://www.youtube.com/watch?v=QjOkerOWeC8&t=1s

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Перейшли на бік рф під час окупації Бучі: СБУ нейтралізувало угрупування (відео) Перейшли на бік рф під час окупації Бучі: СБУ нейтралізувало угрупування (відео)
Їм загрожує від 15 років до довічного ув'язнення.
Румунія планує надати українцям, які рятуються від війни, безоплатний проїзд Румунія планує надати українцям, які рятуються від війни, безоплатний проїзд
Така допомога від держави надається українцям у перші 5 днів.
Україна закрила повітряний простір Україна закрила повітряний простір
Тим часом з аеропорту "Борисполя" евакуюють пасажирів і персонал.
Loading...
Load next