Львів'янки розповіли про свою колекцію хусток та як їх носити

Львів'янки розповіли про свою колекцію хусток та як їх носити
Оберіг, атрибут одягу та навіть національний символ – хустка стала незмінною складовою народного вбрання, який свого часу дівчата носили щосезону.

Оберіг, атрибут одягу та навіть національний символ – хустка стала незмінною складовою народного вбрання, який свого часу дівчата носили щосезону. Відтак, щоб популяризувати цю річ, організовують тематичні заходи та майстер-класи, а в соцмережах - флешмоби. Ольга Береза у своїй колекції має чимало хусток і займається їх дослідженням. Зазначає: попри те, що цей елемент одягу вважають національним, мода носити хустки прийшла з-за кордону.

"До того моменту українки хусткувалися намітками, такими довгими полотнами, схожими на обруси. Це була дуже красива княжа доба. Хустина завозилася з Франції та Чехії, тут її не виробляли", - розповіла мисткиня Ольга Береза.

Наявність хустки на жінці могла багато чого розповісти. По-перше, їх носили вже одружені, а по-друге, хустка була ще ознакою соціального стану та рівня достатку. Молодиці носили білі чи яскраві хустки, поважні пані – темні, заможні – не економили на тканинах. Було й чимало способів так званого хусткування.

"На Заході жінки складала хустину трикутничком і завжди намагалася, щоб було видно чоло. Також українки викладали коси навколо маківки, а тоді вже пов’язувала хустину", - каже Ольга.

Хустки давали у далеку дорогу чоловікам, пеленали дітей при хрещенні, а хлопці їх дарували своїм обраницям як знак своїх серйозних намірів. Нині вони знову в моді, часто у своїх колекціях їх використовують дизайнери. Львів’янка Оксана Зварич ініціювала створення шовкових хустин з гуцульськими мотивами, які увійшли до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

"Загалом є 12 орнаментів. Наприклад, косівської мальованої кераміки дуже осучаснені, тож їх навіть не всі можуть впізнати. Ми вирішили не використовувати класичні косівські відтінки, а яскраві кольори", - зазначила засновниця власного бренду одягу.

Зазначимо, що ці хустини поєднують різні часові проміжки та мотиви. Змінюються часи, дизайн і методи носіння цього елементу одягу.

"Хустина зараз є дуже модним і сучасним елементом, який не лишень йде на голову, а й на шию, руку, сумку та навіть у коси", - додала Оксана Зварич.

https://www.youtube.com/watch?v=YPie_hsIkxQ

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Loading...
Load next