Фінансова грамотність як шлях всупереч «епосі бідності»

Фінансова грамотність як шлях всупереч «епосі бідності»
 Коли ви вперше почули про фінансову грамотність? Пам’ятаєте, як задумались над здобуттям фінансової освіти?

Моє пізнання грошей, як інструменту, як цінності, почалось у класі 9-му, ще у школі. Тато відкрив мені свою поличку з книжками про гроші, бізнес і т.д. Фінансова обізнаність дозволила накопичити гроші на навчання та вміло ними користуватися  у буденному житті не відчуваючи їх нестачі.

Чому це важливо? Звернімо увагу на часті помилки фінансово не грамотних людей:

  • постійно живуть у борг;
  • зловживають кредитами;
  • потрапляють у боргову яму;
  • беруть участь у фінансових пірамідах;
  •  не контролюють витрати грошей.

Гроші – прекрасний інструмент. Вони вирішують багато проблем, здійснюють мрії, проте покладати все життя на їх заробляння не є правильно. Правило перше – гроші інструмент, яким треба вміти керувати.

Фото: з відкритих джерел

Книги

Топ книжок, що пояснюють суть грошей та розказують про схеми їх накопичення та зберігання:

  • Роберт Т. Кійосакі «Багатий тато, бідний тато»: основна ідея книги у тому, що сучасна система шкільної освіти не дає дійсно потрібних для життя знань – розуміння грошей. Все це призводить до того, що ми змушені все життя працювати за гроші та заробляти їх для інших. 
  • Роберт Т. Кійосакі "Квадрант грошового потоку": Ще одна крута книга від гуру фінансів, що розкриває секрет, чому одні люди працюють менше, заробляють більше, платять менше податків і почуваються набагато захищенішими у фінансовому відношенні, ніж інші.
  • Ферріс Тімоті «Як працювати по 4 години на тиждень і при цьому не стирчати в офісі "від дзвінка до дзвінка", жити де завгодно і багатіти»: Книга розповідає про секрети «нових багатих» - представників нової субкультури, які відмовилися від «синдрому відкладеного життя» та навчилися вести розкішне життя «тут і зараз», керуючи своїм часом і більшу частину життя подорожуючи світом.
  • Наполеон Хілл "Думай та багаті": Наполеон Хілл дає щось більше - він дає Ідею, яка застосовується для всіх аспектів життя.
Фото: з відкритих джерел
​​​​​​

Інтернет-ресурси

Інтернет дає достатньо можливостей для освіти, тож зібрали для вас онлайн курси, відео, канали фінансової грамотності, що підійдуть і дорослим і дітям:

Фото: ПравдаТУТ News

Основні принципи фінансової грамотності

Чітко знати й контролювати всі фінансові потоки та джерела. Це можна робити як у гугл-таблицях, так і з допомогою різних застосунків, сервісів. І важливо не просто регулярно аналізувати витрати, але й шукати можливості для заощаджень.

Потрібно зменшувати ризики лишитися без грошей у майбутньому, забезпечити собі можливість спокійно пережити кризові моменти, як-от втрата роботи. Резервний фонд повинен покривати витрати хоча б на три місяці, ще краще — на пів року чи рік. Гроші в ньому варто зберігати у вигляді низькоризикових та високоліквідних інструментів. Це можуть бути готівкові кошти, кошти на рахунках надійних банків, депозити з можливістю розірвання у будь-який момент.

Складати бюджет на найближчі кілька місяців чи рік, планувати великі витрати. Варто завчасно для себе зрозуміти, яку суму грошей ви готові виділити на відпочинок, до прикладу. Тоді до накопичення може бути кілька підходів:

1) відкладати певну невелику суму грошей, розділивши платежі помісячно на рік;

2) накопичити кошти протягом декількох місяців, відкладаючи більші суми, а потім використати їх, коли з’явиться можливість піти у відпустку;

3) зібрати гроші за кілька місяців до запланованої відпустки.

Урізноманітнити як доходи, так і накопичення. Чим більший різновид, тим нижчі ризики. Якщо ви працюєте у певній вузькій галузі, то варто пам’ятати, що криза в цій сфері в будь-який момент можете залишити вас без роботи і, відповідно, без доходу. Тому найкраще, зайнятися пошуком додатково заробітку або опануванням іншої спеціальності.

Критично оцінювати можливі результати та ризики, перш ніж прийняти рішення та здійснити певну фінансову операцію. Особливо це стосується кредитів та інвестицій. Наприклад, перш ніж брати іпотеку, варто оцінити, наскільки таке фінансове навантаження для вас є адекватним, аби не перетворити сенс життя на найближчі 10-15 років на погашення цієї позики.

Фінансова грамотність це ваш ключ у надійне майбутнє, у час, коли ви зможете відчувати свободу і впевненість у кожній дії. Навчитись правильно управляти власними коштами можна у будь-якому віці, а тим більше ніколи не пізно.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
З 1 грудня зарплати вчителів збільшаться на 8,4% - МОН (інфографіка) З 1 грудня зарплати вчителів збільшаться на 8,4% - МОН (інфографіка)
Це вже друге підвищення зарплати працівників шкіл за 2021 рік - 1 січня 2021 року зарплати зросли на 20%.
Loading...
Load next