Як львів'янам долучитися до відновлення брам?

Як львів'янам долучитися до відновлення брам?
В середньому за рік у місті оновлюють близько 50 старовинних врат.

В середньому за рік у місті оновлюють близько 50 старовинних врат. Багато з них були зламаними чи перефарбованими, а після кропіткої праці майстрів головні двері під’їздів набувають свого початкового вигляду.

Наприклад, ця брама до реставрації була чорною та деформованою.

Цікаво, що її окремі елементи не приварені, а фіксуються на заклепках. Також саме полотно у місці, де розташовувався старий кодовий замок, відновили та встановили нову клямку.

Не менш яскравою є брама на Друкарській. Перехожим впадає у вічі не лише бірюзовий колір, а й красиве оздоблення та  вітражне засклення, яке роками ховалося під нашаруваннями фарби.

Фото: ЛКП «Бюро Спадщини»

На Театральній також красується відновлена одна із найвищих брам Львова. В оздобленні майже 4-метрової дубової конструкції використаний цінний сплав нейзильбер - спеціальна речовина з міді, нікелю і цинку.

Фото: ЛКП «Бюро Спадщини»

На Князя Романа повернулась одна із найбільших історичних брам міста. До слова, її взялися ремонтувати влітку у межах днів реставрації та майстер-класів для майстрів-початківців.

"Їй близько 110 років. Ця брама цікава тим, що в ній нестандартне конструктивне рішення: складаються з 3 стулок, тобто одна центральна, а дві при потребі чи заїзду відчиняються додатково", - розповів у коментарі ПравдаТУТ Львів столяр-реставратор Ростислав Малецький.

Зазначимо, спеціалістам додавало труднощів те, що ніде не збереглися ні креслення, ні фотографії того, як ця брама виглядала первинно. Тож кожну деталь відтворювали, шукаючи відповідні елементи в декорі внутрішніх дверей чи фасаду. Усі ці брами й решту інших відновлюють у межах програми співфінансування, тобто 30% вартості ремонту покривають мешканці будинку, все решта – з міського бюджету.

Реставрація може тривати від 1-2 тижнів до декількох місяців. Усе залежить від ступеню пошкодження дверей.

Окрім брам, у Львові ще триває активна реконструкція вікон та балконів, які можна облагородити за допомогою програми співфінансування.

Також люди у центральній частині міста самовільно псують їх пластиковими замінниками, а покарати несвідомих осіб майже неможливо, кажуть у міському управлінні охорони історичного середовища.

"Дуже складно із штрафними санкціями, якщо це ОСББ, бо немає конкретної особи. Був складний період, коли фірми, які встановлюють кодові замки, самі пропонували мешканцям замінити старі двері на металеві", - зазначає начальниця управління охорони історичного середовищаЛьвівської міськради Лілія Онищенко.

За 2020 рік нове життя отримали 46 брам. У ЛКП «Бюро спадщини» та в управлінні охорони історичного середовища не встигають опрацьовувати звернення від людей, яких зараз налічується близько 200.

Новий прийом заявок від охочих оновити свої автентичні двері у центральній частині міста найімовірніше оголосять у вересні 2021 року.

https://www.youtube.com/watch?v=9FvT7LcAAF0

Нагадаємо, що у Трускавці реставруватимуть за 19 млн дерев’яну віллу “Гопляна”. Роботи у будівлі, де розташований художній музей Михайла Біласа, розпочнуть цього року.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Loading...
Load next