Регіональний статус російської мови в Миколаєві: суд скасував рішення міської ради

Регіональний статус російської мови в Миколаєві: суд скасував рішення міської ради
Миколаївські депутати повинні були скасувати це рішення ще два роки тому, однак так і не зробили цього. Через це мовне питання довелось вирішити лише після ухвали суду.

Миколаївський окружний адміністративний суд скасував рішення міської ради про присвоєння російській мові статусу регіональної, яку затвердили ще у 2012 році. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь, зауваживши, що відповідне рішення, ухвалили ще 8 липня, зазначивши, що трапилось це "після повторного звернення Уповноваженого із захисту державної мови до Генерального прокурора України Ірини Венедіктової".

Нарешті це антиконституційне рішення, яке мали переглянути депутати в шестимісячний термін з дня набуття чинності закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", тобто два роки тому, скасоване, - наголосив Кремінь.

Мовний омбудсмен також зазначив, що дуже сподівається на затвердження депутатами міської програми з розвитку української мови як державної та запуск безкоштовних курсів найближчим часом, "а також буде призначений профільний заступник міського голови з питань мовної політики".

Проте, статус російської мови, як регіональної й досі діє у Дніпропетровській та Луганській областях, а також в окремих громадах Одещини та Закарпаття.

 

Читайте також
Катастрофа рейсу MH 17: Венедіктова повідомила, що вирок суду винесуть восени 2022 року (відео) Катастрофа рейсу MH 17: Венедіктова повідомила, що вирок суду винесуть восени 2022 року (відео)
Раніше повідомлялось, що Окружний суд Гааги у Нідерландах оголосить вирок у справі про збиття малазійського боїнга MH17 у небі над Донбасом наприкінці 2022 року. Тоді внаслідок авіакатастрофи загинуло 283 пасажири та 15 членів екіпажу.
Прибуткове ЗНО Прибуткове ЗНО
Премії за найвищі бали ЗНО отримають вже цьогорічні випускники.
"Судимість за один патрон": Стерненко планує подавати касаційну скаргу на вирок суду "Судимість за один патрон": Стерненко планує подавати касаційну скаргу на вирок суду
Сьогодні, 31 травня, Апеляційний суд Одеси залишив без змін звинувачення щодо громадського активіста Сергія Стерненка за статтями про викрадення людини та незаконне поводження зі зброєю - за частиною 2 статті 146 і за частиною 1 статті 263 ККУ.
Loading...
Load next