Тарифи на тепло, е-лікарняний та осінній призов: які зміни очікувати у жовтні? (відео)

Тарифи на тепло, е-лікарняний та осінній призов: які зміни очікувати у жовтні? (відео)
Перший місяць осені уже промайнув і на календарі жовтень. А новий місяць несе для українців певні зміни. Зокрема Україна повністю перейшла на електронні лікарняні.

В Україні з 1 жовтня всі заклади охорони здоров'я видаватимуть електронні лікарняні. Як пояснили у МОЗ, е-лікарняні будуть розділятися на дві частини. Медичний висновок — це документ після обстеження лікаря, у якому міститься загальний діагноз. Лікар створює його у Реєстрі та завіряє його електронним підписом. Ви отримаєте про це смс-повідомлення. Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. І там формується  електронний листок непрацездатності - це саме той документ, за яким нараховуються виплати. Про це ви також отримаєте повідомлення на телефон, але вже від Пенсійного фонду. Відтак, пацієнту більше не доведеться витрачати свій час на паперову тяганину. Оскільки роботодавець зможе побачити ваш лікарняний на портал ПФУ.

Доступні ліки

Програму «Доступні ліки» розширили. У неї додали препарати для лікування діабету I типу, нецукрового діабету, розладів поведінки і психіки та епілепсії. Пацієнти, які мають ці захворювання, зможуть отримати ліки в аптеках безкоштовно або з невеликою доплатою. Разом з тим, інсулін за програмою «Доступні ліки» може буде отримати лише за електронним рецептом.

Тарифи

Для побутових споживачів почали діяти нові тарифи на електроенергію. За використання менше за 250 кіловат на місяць тариф становитиме 1,44 грн, якщо більше – 1,68 грн. Такими ціни залишатимуться до травня.

Щодо тарифів на тепло і гарячу воду, то у Львові вони не зміняться, заявив міський голова Андрій Садовий. Цю позицію напередодні підтвердили і в Уряді, заявивши, що підстави для підвищення комунальних тарифів відсутність.

Пенсії

З 1 жовтня українці, яким від 75 до 80 років, чекає підвищення пенсій. Відтепер щомісяця вони будуть додатково отримувати до 400 гривень. Мінімальні пенсійні виплата для них встановили у розмірі 2 500 гривень. Та це за наявності страхового стажу від 20 – 25 років і більше. Додамо, що підвищення пенсій стосуватиметься майже 1 мільйона громадян.  

Осінній призов

В Україні розпочався осінній призов громадян до лав Збройних Сил України та інших військових формувань. Перші відправлення на строкову службу розпочнуть 5 жовтня. Загалом армійські лави мають поповнити понад 13,5 тис людей. Зі Львівщини на службу відправлять 648 парубків.

Правила дорожнього руху

Не забувайте про ближнє світло фар. Нагадуємо, що з 1 жовтня і до 1 травня за межами населених пунктів у світлу пору доби водіям слід вмикати денні ходових вогнів або фари. За ігнорування цього правила передбачений штраф на суму від 425 до 510 гривень.

Також набув чинності закон про нові штрафи за перевантаження фур на дорогах. За неправдиві відомості про масу чи габарити вантажів, які перевозять, загрожує до 51 000 гривень штрафу. Стільки ж доведеться заплатити, якщо не виконати вимогу «Укртрансбезпеки» про зупинення транспорту.

Реконструкція вул. Бандери

І до новини суто львівської. З 1 жовтня відкрили для проїзду перехрестя вулиць Федьковича –Шептицьких. Зараз там завершують роботи з асфальтування велодоріжок. Також залишиться, щоб «Львівелектротранс» встановив контактну мережу для проїзду тролейбусів. Далі ремонтні бригади розпочнуть активні роботи на перетині вулиць Бандери і Городоцької. Це дуже складне перехрестя, адже там необхідно буде під’єднати всі комунікації і встановити стрілку для переключення колій. Щодо інших ділянок, то на перетині з вул. Героїв УПА тривають роботи з влаштування колектора, а на перехресті з вул. Антоновича вже завершені всі земляні роботи і відбувається монтаж трамвайних плит. Завершити усі роботи і повністю відкрити для проїзду вул. Бандери мають до кінця цього року.2

 

Читайте також
Загроза опалювального сезону: чи буде тепло у домівках? (відео) Загроза опалювального сезону: чи буде тепло у домівках? (відео)
Представники підприємств "Укртеплоенерго" з різних областей України готують звернення до уряду щодо врегулювання проблем у сфері постачання теплової енергії.
В Україні з 1 жовтня лікарняні видаватимуть тільки в електронній формі В Україні з 1 жовтня лікарняні видаватимуть тільки в електронній формі
Відповідна система передбачає декілька переваг, як для працівників, так і для роботодавця чи бізнесу. А влада сподівається, що це дозволить побороти корупцію у цій галузі.
З 2023 року в Україні можуть скасувати обов’язковий військовий призов - Корнієнко З 2023 року в Україні можуть скасувати обов’язковий військовий призов - Корнієнко
Таке рішення пов’язане з тим, що Верховна Рада ухвалила закон про національний спротив, який передбачає утворення територіальної оборони.
Loading...
Load next