У храмі Петра і Павла завершили реставрацію фресок Франциска Екштайна (відео)

У храмі Петра і Павла завершили реставрацію фресок Франциска Екштайна (відео)
Нове життя стінописів. Вже на початку грудня містяни й туристи нарешті побачать відреставровані фрески Франциска Екштайна, які прикрашають склепіння Гарнізонного храму.

Нашим журналістам вдалося зазирнути за риштування та побачити зблизька відреставрований автентичний розпис.

Кропітка праця виконана. У Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла завершили 4-річну реставрацію унікальних фресок авторства Франциска Екштайна. Понад 1000 квадратних метрів розписів прикрашають склепіння центральної нави. Художник працював у техніці так званого ілюзійного живопису, робивши тривимірні зображення святих.

Впритул фрески виглядають для нас дещо такими незвичними, але якщо ми дивимося знизу на висоту 26 метрів ми все бачимо прекрасно і можемо відчитати сюжет. В сюжеті фресок закладено життя покровителів цього храму святих апостолів Петра і Павла, - розповідає О. Тарас Михальчук, настоятель гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла.

Відродження фресок Гарнізонного храму стало найбільшим міжнародним реставраційним проектом країни. Над відновленням стінописів працювала команда українських та польських реставраторів. Фахівцям навіть вдалося зберегти первинний шар частини фресок. Розписи датують 1740 роком. Та після Другої світової війни майже усі фрески були знищені, оскільки в склепіння храму влучили артилерійські снаряди.

Через нещільність даху, а місцями й взагалі його відсутність, дощова вода спровокувала дуже серйозні пошкодження фресок. Ми боролися із цим практично 4 роки. Спочатку відкривали оригінальну фреску, а потім у відповідний спосіб її законсервовували, - зауважує реставратор Павел Болінський.

А втрачені розписи довелося відтворювати надихаючись іншими роботами Франциска Екштайна. Реставратори навіть здійснили мандрівку храмами Європи, щоб вивчити стиль та почерк художника.

Реконструкцію ми проводили по аналогам які були виконані на інших об’єктах авторства Франциска Екштайна, або також знаходили по гравюрах і подібних живописах, які він використовував. Ми їх аналізували і наскільки вони нам підходили брали їх сюди і відтворювали, - зазначає реставратор Арсен Шпак.

Реставрацію стінописів проводили у 2 етапи. Роботи стартували у липні 2015 року тоді відновлювали фрески над святилищем. А у 2018-му майстри взялися власне за реставрацію ось цих фресок на склепінні храму. Роботи виконували за кошти Міністерства культури Польщі та інституту Полоніка, а також пожертви українських благодійників і парафіян храму. Реставрація обійшлася в понад 20 мільйонів гривень. Урочисте відкриття фресок відбудеться 2 грудня.

Карина Бовсуновськаpravdatutnews.com

Читайте також
COVID-вакцинація в Україні: вакцинованим українцям пропонують знижки на поїздки у таксі (відео) COVID-вакцинація в Україні: вакцинованим українцям пропонують знижки на поїздки у таксі (відео)
Український уряд прагне збільшити темпи вакцинації від коронавірусу. Для цього українцям вже почали пропонувати низку заохочень та привілеїв, таких як квитки на футбольні матчі, безкоштовний проїзд у громадському транспорті чи 50% знижки на поїздки у одному із сервісів таксі, який працює у 27 містах України.
«Як домовлявся Майдан»: документальний фільм про події революції «Як домовлявся Майдан»: документальний фільм про події революції
У річницю Революції Гідності, 21 листопада, покажуть документальний фільм «Як домовлявся Майдан».
Українська вишиванка: особливості орнаменту та цікаві факти (відео) Українська вишиванка: особливості орнаменту та цікаві факти (відео)
Червоне – то любов, а чорне – то журба. Особливі орнаменти, кольорова гама та символіка у кожному візерунку – усе це про нашу рідну, українську вишиванку.
Loading...
Load next