Що таке кіберспорт? Досвід та перспективи України

Що таке кіберспорт? Досвід та перспективи України
Життя в комп'ютері чи реальна робота? Дізнаємось як кіберспорт впевнено крокує до успіху на теренах України.

Кіберспорт – це вид спортивної активності, такі змагання з відеоігор в яких гравці розвивають і тренують як розумові, так і фізичні навички.

Молоді гравці формують команди та змагаються за призові фонди, що можуть досягати величезних сум. Річний дохід гравців при цьому може складати сотні тисяч доларів, враховуючи спонсорство та призові виграші, і тим паче призові фонди зі змагань.

Згідно із дослідженнями, дедалі більше людей надають перевагу перегляду змагань з кіберспорту, ніж традиційного, а самих кіберспортсменів деякі науковці прирівнюють до «справжніх атлетів».

Граю певно місяців 6-7. Не думала, як про роботу, але з хлопцем жартували що треба починати стрімити. Не їздила на турніри, проте дещо дивилася онлайн, хоч і не по своїй ініціативі - вимушено, - Людмила, 24 роки, аналітик.

Змагання проводяться з різних дисциплін: League of Legends, Dota 2, Overwatch, Counter-Strike: Global Offensive та ін.

З грою Counter strike я познайомився ще в 3-му класі коли в нас у квартирі з'явився комп'ютер, тобто більше 10 років я граю цю гру.

Дивлячись на розвиток кіберспорту в нашій країні і його перспективи, звісно такі думки заробляти на цьому виникали, але це дуже важко психологічно адже більшу частину свого часу ти проводиш за комп'ютером, а це виснажує і фізично і морально.

Брав участь в місцевих турнірах один на один і декілька відбіркових до чемпіонатів 5 на 5, - розказує Мар'ян, студент.

Люди, що не знають «кухні» кіберспорту сприймають відеоігри виключно як розвагу. До них ставляться, як до несерйозного заняття, якому можна приділити трохи часу на дозвіллі, або навіть як до примітивної забавки для дітей. Однак ця позиція перестає бути обґрунтованою, якщо розібратися в питанні.

Давно граю, в 4 роки брат посадив за «комп» (сміється). Ніколи не думала заробляти цим та і на змаганняи не їздила, - Марія, 19 років, студентка.

Тож що таке «кіберспорт» та чому можна не відтягувати за вуха дитину від комп’ютера поговоримо далі. Спершу розберемося «що? де? і коли?»:

У 1997 році було створено Cyberathlete Professional League — професійну лігу кіберспорту. Мета цієї ліги полягала в тому, щоб зробити змагання з кіберспорту захопливим видовищем і залучити якомога більше глядачів.

Спочатку основою дисципліною були ігри серії Quake (відеогра жанру шутера від першої особи, тобто жанр відеоігор, де основна частина ігрового процесу це знищення ворогів із різноманітної вогнепальної зброї. Характерною особливістю жанру є вид «з очей» головного героя).

 З 2001 року почали проводитися турніри з Counter-Strike. Змагання проводили в різних штатах Америки, а також в країнах Європи і Азії.

Фото: funduk.ua

Та надзвичайний прорив стався у 2018 році, коли Міжнародний олімпійський комітет визнав кіберспорт офіційним видом спорту.

Тому вже у 2024 році кіберспорт буде включено до програми Олімпійських ігор.

В Україні з 2018 року розвитком кіберспорту займається ГО «Всеукраїнська організація «Федерація є-спорту України» керівником якої є Іван Данішевський. Діяльність Федерації націлена на розвиток кіберспорту на території України та залучення до цього спортивного напрямку якомога більше молоді та всіх, кого може зацікавити цей вид спортивної активності.

Фото: Федерація є-спорту України. UESF

За час свого існування Федерацією провели понад 250 турнірів, як національних, так і міжнародних, в яких брали участь понад 35 000 гравців, а також реалізовано низку соціальних та освітніх проєктів.

 7 вересня 2020 року — кіберспорт було офіційно визнано видом спорту в Україні.

Наприкінці 2020 утворився кіберспортивний медіахолдинг WePlay Esport.

Якщо говорити про конкретні цифри, то з березня 2020 ми провели шість онлайн-турнірів і згенерували 4 035 годин унікального контенту за 2020 рік. При тому що за минулий рік унікального контенту було 1 659 годин.

Також завдяки пандемії нам вдалося навіть трохи заощадити на будівництві нашої арени на ВДНГ – через те, що ми не прискорювали процес, а спокійно будували і створювали те, що хотіли з самого початку, - каже керуючий партнер кіберспортивного медіахолдингу WePlay Esports Олег Крот.

Варто зазначити, що кіберспорт у нашій країні розвивається з шаленою швидкістю. Головне, що це відбувається на всіх рівнях: і на рівні держави, і на бізнес-рівні, і в суспільстві в цілому.

Вищі навчальні заклади відкривають спеціалізовані курси з кіберспорту і суміжних дисциплін. Тобто кіберспорт – це не лише гравці, ця сфера має і вимагає багато суміжних професій. Тут і організатори, режисери, художники, журналісти, коментатори, агенти, економісти та статисти, розробники, менеджери з продажу та власне самі гравці.

Українські команди

Pro100  — українська кіберспортивна організація. Перша українська команда, що перемогла в міжнародному турнірі з комп'ютерних ігор.  Їх серйозним досягненням за межами України стала бронза на чемпіонаті ASUS Autumn Cup 2004. Наступна перемога — золота медаль на ASUS Winter Cup 2005, де вони обіграли навіть Virtus.pro.

Фото: команда Pro100

Наприкінці лютого 2005 року пройшов 8-й турнір серії  у якому брала участь Pro100! XADO. У підсумку харківська команда змогла дійти до фіналу з Counter-Strike і здобула перемогу над російською командою Virtus.pro. Ця подія стала дійсно несподіванкою турніру і дозволила хлопцям представляти Україну на міжнародній арені. Протягом 2 років свого існування команда Pro100! XADO була найстабільнішою командою не тільки в Україні.

У 2009 році була створена компанія Natus Vincere («Народжені перемагати») і команда NAVI. Зараз NAVI є однією з найуспішніших і найбільш популярних команд у світі. Українська мультиігрова кіберспортивна організація вперше в історії кіберспорту 2010 року перемогла у трьох головних турнірах за один рік — World Cyber Games, Intel Extreme Masters, Electronic Sports World Cup.

21 серпня 2011 року виграла приз 1 млн $ у грі Dota 2.

Команда NAVI у 2021 році по CS:GO стала володарем призу в третьому сезоні Intel Grand Slam, вигравши в ESL Pro League Season 14,  виграла ще один турнір у CS:GO та отримала $225 000, здобули перемогу на мейджор-турнір з CS:GO та заробили рекордні 1 млн доларів призових. Українець Олександр "s1mple" Костильов став найкращим гравцем турніру.

Фото: команда NAVI

Граю давно, з року 2012-го певно. Спочатку в клубах, перші турніри навіть у  підвалах. Їздили в інші міста своєю командою, займали призові місця. Чесно сказати думав про кіберспорт, як про роботу, але згодом перегорів, - розказує Віктор, філософ.

Тут перемагає майбутнє? Ти можеш не виходити з дому і заробляти кошти у прямому сенсі з хобі. Завдяки послідовним крокам геймерських організацій – завоювання статусу «спорт» справді розвінчує міф про «даремно проведений час». Звичайно гра «для себе» та професійний гравець це різні речі, проте ніколи не пізно спробувати почати щось нове.

Ринок кіберспорту в Україні однозначно зростає. З ростом кількості турнірів і призових ростуть фанатська база і зацікавленість в нових успішних проєктах. Зараз вийти на цей ринок можна ще за цілком розумні гроші. Але поріг входу постійно збільшується, через те, що підвищуються зарплати гравців і загальні витрати.

Фото: META Cybersport

Навколо дисциплін, турнірів і команд виникла повноцінна індустрія зі своєю екосистемою. На прикладі згаданих вище українських команд можна частково скласти уявлення про різноманітність напрямків, в яких ця індустрія може розвиватися.

Тому наступного разу, коли захочете нагадати дитині за проведений час за комп'ютером, придивіться, можливо перед вами майбутній Олександр "s1mple" Костильов.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Рівень життя в Україні: що таке середній клас і чому лише 1% українців відносить себе до нього? Рівень життя в Україні: що таке середній клас і чому лише 1% українців відносить себе до нього?
Лише 1 % відсоток населення України відносить себе до середнього класу. 32% громадян кажуть, що вони не бідні, але ще не представники середнього класу. І аж 67% українців вважають себе бідними. Такі результати соцопитування Держстату. Хто він середній клас та чому його показники настільки мізерні?
Топ найпопулярніших туристичних місць України за версією Google - рейтинг Топ найпопулярніших туристичних місць України за версією Google - рейтинг
Компанія Google на запит Державне агентство розвитку туризму України надала інформацію про туристичні місця в Україні, які за 9 місяців 2021 року лідирують за кількістю пошукових запитів Google-Maps&Search.
10 ностальгічних серіалів, які повернуть вас у минуле (частина 1) 10 ностальгічних серіалів, які повернуть вас у минуле (частина 1)
Лунає дзвінок після шостого-сьомого уроку, який нарешті звільняє тебе від школи та нескінченного сидіння за партою. Ти чим душ летиш додому, кидаєш портфель і вмикаєш телевізор, бо там розпочалася чергова серія твого улюбленого серіалу.
Loading...
Load next