ПЦУ може скасувати піст на Новий рік, поки українці святкують Різдво 7 січня

ПЦУ може скасувати піст на Новий рік, поки українці святкують Різдво 7 січня
Про можливість послаблення чи скасування посту заявив глава ПЦУ митрополит Епіфаній.

На 31 грудня і на 1 січня Православна церква України може послабити піст чи навіть скасувати на два дні, до моменту, поки українці святкують Різдво 7 січня, а не 25 грудня, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

До певної міри є порушення посту. І ми навіть обговорювали, в деяких помісних православних церквах є традиція, що на ці два дні, на 31 грудня і на 1 січня, церква може послабити піст або взагалі скасувати на два дні.

Церква, як любляча мати, вона може діяти поблажливо. Як кожна мати, своїй дитині або дозволяє щось, навіть порушує певні правила, або, навпаки, діє інколи жорстко, згідно з акривією, тобто точно згідно з правилами, – сказав митрополит Епіфаній.

Таким чином, церква в майбутньому може розглянути, щоб на ці дні, поки українці не перейдуть до новоюліанського календаря, послабити піст, щоб не було порушенням. Через те, що багато хто святкує Новий рік, хоч як зазначає Епіфаній, це не головне, але піст в ті дні це є справді проблемою.

Крім того, Епіфаній спрогнозував, що українці впродовж наступних 10 років, у своїй більшості, можуть перейти на святкування Різдва 25 грудня.

Тож 7 січня Українська православна церква (ПЦУ), а також Українська греко-католицька церква (УГКЦ) святкуватимуть Різдво Христове за юліанським календарем (так званим «старим стилем»).

Тоді як Римо-католицька церква, більшість протестантських церков, а також більшість православних церков світу святкуватимуть Різдво 25 грудня за сучасним григоріанським календарем чи новоюліанським.

В Україні з 2017 року 25 грудня, як і 7 січня, є офіційним вихідним днем.

Віра Коновал - pravdatutnews.com 

Читайте також
Благодатний вогонь: чи отримає його цього року Україна Благодатний вогонь: чи отримає його цього року Україна
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній розповів, що цього року ПЦУ все ж таки отримає Благодатний вогонь. Святе світло доставлять в Україну за такою ж схемою, яка була у 2020 році.
Варфоломій та Епіфаній проведуть спільну літургію в Софійському соборі Варфоломій та Епіфаній проведуть спільну літургію в Софійському соборі
Богослужіння відбуватиметься на території собору в Києві просто неба.
Вітаємо Україну з Новим роком-2022! Вітаємо Україну з Новим роком-2022!
Рік Тигра (за східним календарем) має бути багатим на приємні та вдалі для більшості зміни.
Loading...
Load next