Дискримінація? - плати штраф! В Україні штрафуватимуть роботодавців за дискримінацію у вакансіях (відео)

Дискримінація? - плати штраф! В Україні штрафуватимуть роботодавців за дискримінацію у вакансіях (відео)
Часто українці чують відмову роботодавця під час співбесіди на роботу через певний вид дискримінації. І хоча це незаконно іще з 90-х, проблема актуальна досі. Та днями запрацювало нововведення до Закону про рекламу, яке стосується оголошень про пошук працівників.

Обираєш собі працівника за віком чи статтю — плати штраф. Зміни до Закону про рекламу набули чинності. Відтак, роботодавцям, які зазначатимуть у вакансіях вік чи стать бажаного працівника, доведеться викласти чималу копійку. Цікавимося ставленням до такого ноу-хау у одній із львівських компаній, чисельність якої лише у Львові становить 2 тис. працівників.

Фактично ми не вказуємо вимогу до статті і не вказуємо також вік. Якщо людина бачить, що це робота, яка вимагає більше фізичної сили і вона не чується в змозі, відповідно вона відмовляється від такої роботи. Якщо ми як роботодавці вважаємо за потрібне, що ви будете працювати в такому, такому колективі, з такими людьми, такої статі, чи такого віку ми можемо розповісти. Тобто це є нормальна співбесіда, — розповідає Тарас Маселко, PR-директор холдингу.

Як роботодавця, додає чоловік, їх першочергово цікавить якість роботи працівника. Тож сказати, більше у компанії чоловік чи жінок — не береться. І більшість львів’ян насправді зізнаються: з дискримінацією при влаштуванні на роботу особисто не стикалися. Однак, чимало чули про таке.

Загалом закон, який забороняє будь-яку дискримінацію, прийняли в Україні ще в 1996 році. Та останні правки до нього внесли наприкінці 2021-го, які набули чинності 8 січня. 

Якщо буде виявлено будь-хто, який виявляє будь-яку дискримінацію в рекламі, зокрема, якщо висвічується якісь вакансії, там де роботодавець вказує, що він потребує власне працівника, з певним віком або ж конкретно чоловіка чи жінку, то на такого роботодавця можуть накласти штраф у розмірі 65 тисяч грн, — каже Лілія Баюш, адвокатка.

В обласному центрі зайнятості зауважують: такими правилами користуються іще з 2013-го. Та щоразу намагаються переконати роботодавців, які до них звертаються.

Бувають такі випадки, коли роботодавець, для прикладу, має дуже дорогий ресторан. І має бажання брати власне тільки офіціантами молодих хлопців. Звичайно ми розуміємо. Однак все ж таки ми дотримуємося вимог і у разі, якщо у нас є претендент, який хоче цю роботу, і він підходить для неї по всіх інших параметрах, ми звичайно скеровуємо такого працівника, — Руслана Палій, начальниця відділу організації надання послуг роботодавцям Львівського обласного центру зайнятості.

Наразі ж у пошуках роботи в Львівському обласному центрі зайнятості нараховується близько 13 тисяч безробітних. З яких левова частка, а це понад 62% - жінки. Юристи певні: штрафи, хоча можливо й не в повну силу, однак стимулюватимуть роботодавців відмовитися від вікових чи статевих пріоритетів під час пошуку нових працівників. 

Як правило, працівнику створюють такі умови, для того, щоб він не міг там працювати. Якщо ви на своєму досвіді стикнулися з тим, що якісь є дискримінаційні  норми встановлені і вас саме через це не беруть на роботу. То за умови наявності у вас якихось доказів, ви маєте абсолютну можливість навіть в судовому порядку стягнути моральну шкоду, — пояснює Лілія Баюш, адвокатка.

І тоді юристи радять звертатися до органів Держпраці, до уповноваженого з прав людини чи одразу до суду.  До слова, штраф на роботодавців-порушників складатимуть на підставі акту перевірки Держпраці. А оплатити його порушник повинен буде упродовж 15 днів з дня отримання розпорядчого документа. В протилежному випадку штраф стягне суд. 

Віра Коновал - pravdatutnews.com
 

Читайте також
Найпопулярніші професії в Україні: юристи та економісти залишаються лідерами серед безробітних Найпопулярніші професії в Україні: юристи та економісти залишаються лідерами серед безробітних
Такі професії як юрист та економіст зараз є надто затребуваними, оскільки український ринок праці доволі перенасичений працівниками у цих сферах. Так, батьки, які відправили своїх дітей вчитися на ці спеціальності, фактично прирікають їх на безробіття в майбутньому.
За українофобні висловлювання в ефірі телеканал «НАШ» хочуть позбавити ліцензії, "Максі-ТВ" - отримає штраф За українофобні висловлювання в ефірі телеканал «НАШ» хочуть позбавити ліцензії, "Максі-ТВ" - отримає штраф
Канали неодноразово поширювали передачу «Важливе» за участі Олени Бондаренко, яка припустилася недопустимих висловлювань ворожнечі до тієї частини населення країни, що розмовляє українською мовою.
Вперше в Україні заговорять про гендерну рівність Вперше в Україні заговорять про гендерну рівність
26 жовтня о 14:00 відбудеться MediaForShe Congress, де говоритимуть про гендерну рівність у роботі українських медіа. Слоган конгресу — «Нова історія рівності».
Loading...
Load next