Найпопулярніші професії в Україні: юристи та економісти залишаються лідерами серед безробітних

Найпопулярніші професії в Україні: юристи та економісти залишаються лідерами серед безробітних
Такі професії як юрист та економіст зараз є надто затребуваними, оскільки український ринок праці доволі перенасичений працівниками у цих сферах. Так, батьки, які відправили своїх дітей вчитися на ці спеціальності, фактично прирікають їх на безробіття в майбутньому.

Український ринок праці з кожним роком лише розвивається та не стоїть на місці. Так, професії, які були затребувані зовсім нещодавно, тепер втрачають свою популярність, а замість них з'являються зовсім нові спеціальності. Для більшості середньостатистичних українців вони є новими та потребують відповідного рівня знань та навичок. Однак, при цьому й досі не втрачають свою популярність такі професії, які не завжди потребують вищої дипломованої освіти - продавець-консультант, водій, кухар, адміністратор, вантажник та офіціант.

Водночас список найзатребуваніших професії в Україні щороку змінюється. Так, на ринку праці з'являється все більше вакансій із загадковими назвами такими, як SMM-менеджер, IT-спеціаліст, аналітик Big Data, маркетолог, таргетолог та веб-дизайнер. Окрім цього, найпомітнішою тенденцією останніх років на ринку праці в нашій країні є діджиталізація, яка є рушійною силою, що сприяє просуванню будь-якого сучасного бізнесу. Тому, обираючи спеціальність в еру новітніх технологій, варто враховувати не лише попит на професію серед українців, які шукають роботу, але і перспективи обраної галузі, можливість кар'єрного росту і рівень заробітної плати у майбутньому.

Потрібно зважати й на те, що український ринок праці також доволі перенасичений працівниками у певних галузях. Так, в Україні зараз престижно навчатися на юристів та економістів. Проте ніхто не аналізує, яка кількість таких фахівців потрібна на даний час країні. Внаслідок цього, виходить так, що люди завершують навчання, а потім йдуть працювати не за фахом, оскільки попит на працівників у юридичній та економічній галузях значно менший аніж рівень пропозицій від українців, які готові працювати. Внаслідок цього найбільше людей, які власне шукають роботу - це ті ж дипломовані юристи і економісти, оскільки попит на їхню професію набагато більший ніж пропозиція.

Зокрема, в Україні й досі існує шалений попит на робітничі професії, але на них вступає невелика кількість людей, а насправді зараз на ринку праці найбільш затребуваними є саме робітничі професії з гідним заробітком. Це системна проблема, переконують фахівці, і такими проблемами із майбутнім працевлаштуванням, в тому числі і нестачею та водночас перенасиченням кадрів у певних сферах, має займатися держава та освітні заклади.

РИНОК ПРАЦІ В ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ 

Перш ніж перерахувати найзатребуваніші професії, зазначимо, що в період пандемії коронавірусу ринок праці, зокрема й в Україні, відчув на собі багато змін і зіштовхнувся з великою кількістю викликів. На початку 2020 року активність як роботодавців, так і претендентів на роботу знизилася, але з часом поступово стала відновлюватися. Кількість українців, які шукають роботу та роботодавців, які готові брати на роботу нових працівників стрімко збільшується. Так, проаналізувавши велику кількість запитів користувачів в мережі Інтернет та сайтів, які допомагають українцям у пошуку роботи, ПравдаТУТ News підготувало для вас перелік професій, які користуються великим попитом серед роботодавців України.

Ні для кого не буде секретом, що кожен хоче отримувати за свою роботу гідну заробітню плату, яка зможе покривати усі потреби та давати можливість відкладати гроші на майбутнє. Так, за даними сайту Robota.ua середня зарплата, яку пропонували роботодавці українцям у період червня-серпня цього року становила в середньому від 11 до 15 тисяч, проте найнижча зарплата, яку обіцяли компанії, – менш ніж 7 тисяч. Водночас деяким фахівцям пропонували платити понад 35 тис. грн у місяць. Однак, здебільшого кандидати, які шукають роботу хочуть отримувати від 8 до 13 тисяч гривень зарплати, й нижче рівня цих сум показник протягом літнього періоду не опускався.

В такому випадку, сума середньої зарплати в Україні станом на червень-серпень 2021 року становила 12 тисяч гривень - стільки готові були платити більшість роботодавців своїм новим працівникам, й зазвичай таку суму прописували пошукачі роботи у своїх резюме.

Та окрім цього, більшість компаній пропонували додаткові бонуси для своїх працівників: премії, знижки або безкоштовне навчання.

НАЙПОПУЛЯРНІШІ ВАКАНСІЇ СЕРЕД УКРАЇНЦІВ

Зокрема, у трійку найзатребуваніших професії на території України за останні три місяці увійшли продавець, працівник держустанови та менеджер з продажу. А от шукали роботу найчастіше продавець, менеджер з продажу та продавець непродовольчих товарів.

Так, найпопулярнішими професіями серед українців є:

Варто зазначити, що запити українців, які шукають роботу, доволі схожі з інтересами роботодавців. Відтак, серед них: продавці-консультанти, адміністратори, менеджери з продажу та водії, які очолюють першу 5 рейтингу з найбільш поширеними запитами, як серед кандидатів на посади, так і серед роботодавців.

ЮРИСТИ ТА ЕКОНОМІСТИ - ЛІДЕРИ СЕРЕД БЕЗРОБІТНИХ 

Так, бачимо, що серед вакансій, які розміщують роботодавці немає “престижних” фахівців у юридичній та економічний сферах, які наразі є одними із лідерів безробіття в Україні. Однак, внаслідок цього в Україні катастрофічно бракує працівників технічних і робітничих професій. Саме їх нині активно шукає роботодавець і пропонує чималу зарплату.

Зокрема, згідно з даними Львівського обласного центру зайнятості станом на 1 вересня 2021 року усього в області відкрито 5 756 вакансії на які потрібні працівники. Проте, при цьому із загальної кількості вакансій серед усіх працівників, на посаду економіста потрібно лише 6 осіб, середня зарплата якого на Львівщині становить лише 8 168 гривень, а на місце юриста - 0. Бачимо, що колись престижні та “ділові” професії зараз не надто потрібні, оскільки значна частина українців, обираючи професію, не зважає на сучасні потреби ринку праці. 

В результаті уподобання у виборі професії та місця роботи серед українців змінюються не так динамічно, як того потребує ринок праці. І досі серед кандидатів користуються попитом професії, якими ринок праці на цей момент є перенасиченим. Тому відмінності між уподобаннями людей, які шукають роботу та фактичними потребами роботодавців зумовлюють невідповідність попиту та пропозиції на ринку праці України.

Христина Кремсаpravdatutnews.com

Читайте також
Рівень життя в Україні: 67% українців вважають себе бідними (відео) Рівень життя в Україні: 67% українців вважають себе бідними (відео)
Чому українці бідні? Чому в нашій державі за 30 років незалежності не сформувався середній клас? Чи, можливо, ми самі не хочемо зізнатися собі, що ми не такі вже й злиденні?
Зарплата в Україні: в якій області працівникам платять найбільше Зарплата в Україні: в якій області працівникам платять найбільше
У січні-березні 2021 року середня місячна заробітна платня штатних працівників у Києві склала 18 722 гривень. Це на 45,9% більше, ніж в цілому по країні - 12 835 гривень.
Скільки заробили банки України: названо найприбутковіші та збиткові банківські установи Скільки заробили банки України: названо найприбутковіші та збиткові банківські установи
Національний банк оприлюднив список найприбутковіших, а також і найзбитковіших банків України за підсумками першого кварталу 2021 року.
Loading...
Load next