Майбутнє зовсім близько: що таке автопілот в автомобілях та як він працює

Майбутнє зовсім близько: що таке автопілот в автомобілях та як він працює
Автопілот в серійній машині менш як десять років тому був лише в фантастиці.

Про систему автономного управління автомобілем чути з усіх боків. Google, Microsoft, Tesla, Mercedes, BMW, Bosch, Continental, Panasonic — сьогодні над автопілотом не працюють хіба що виробники апельсинового соку. Спробуємо розібратись у тонкостях самого поняття "автопілот", пише Авто 24.

Більшість автомобільних концернів сьогодні ведуть роботу по створенню автономного транспорту. Автомобілі, автобуси, безпілотні таксі, колісні дрони для служби доставки — сьогодні все частіше можна почути про такы речі. І це вже не фантастика. Проте транспортні засоби зі справжнім автопілотом усе ще мають характер дослідницьких прототипів.

За оцінками різних компаній та організацій, повністю автоматизований транспорт займатиме значну частку серед пересувних засобів на дорогах світу вже у 2025-2050 роках. Це означає, що автомобілі будуть не лише пересуватися самостійно, але й зможуть “спілкуватися” між собою за допомогою систем типу Car-to-Car, а також з оточуючою інфраструктурою — світлофорами, центрами дорожнього регулювання. Величезна кількість електронних систем та технологій необхідна для роботи системи автоматичного пілотування транспортного засобу, частина з яких вже сьогодні ефективно використовується у передових транспортних засобах, — йдеться в матеріалі.

Зазначимо, що автопілот — пристрій або програмно-апаратний комплекс, що керує транспортним засобом за певною, заданою йому траєкторією.

Водії вже давно користуються частково автономними транспортними засобами. Деякі функції, якими оснащуються сучасні машини, не вимагають втручання людини. Круїз-контроль — це вже доволі висока система автоматизації, а загалом до самостійних систем можна віднести навіть функцію вмикання світла при відчиненні дверей автомобіля.

Отже, визначення «автопілот» довгий час залишалося досить загальним. Не так давно, коли на дороги виїхала перша Tesla Model S, стала очевидною потреба у кількох важливих речах: створенні інфраструктури та законодавчої бази для подібної техніки, а також кваліфікації подібного транспорту з системами автономного управління.

Тому однією з організацій, що запропонувала більш точне визначення автопілота та класифікацію таких систем стала Національна адміністрація безпеки дорожнього руху США (NHTSA). Адже дослідники організації мали перед собою живі приклади таких великих компаній, як Google і Tesla, можна стверджувати, що на сьогоднішній день класифікація NHTSA є найповнішою та найсучаснішою.

Також класифікацію автопілотів приписують Товариству Автомобільних Інженерів (SAE), тому у різних джерелах, найчастіше, можна зустріти саме ці дві абревіатури. Так чи інакше, більшість автовиробників використовують саме цю класифікацію для позначення рівня автономності своєї продукції.

Своєю чергою удосконалений модуль керування — це інтегрований блок для електромобілів. Щоб спростити розробку електромобілів та допомогти автовиробникам, Bosch презентує вдосконалений модуль ADM. ADM об'єднує трансмісію, гальма і кермо в інтегрований блок, який автовиробники можуть швидше і ефективніше впроваджувати в автомобілі. А спрощений інтерфейс та стандартна архітектура ПЗ забезпечать якісний зв'язок компонентів та стануть основою для нових функцій.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next