Мова має значення - мова єднає! (відео)

Мова має значення - мова єднає! (відео)
Щороку в цей день у всьому світі відзначають день рідної мови. А на тлі постійної російської загрози українці зрозуміли: мова - має значення.

Цього дня у всьому світі відзначають день материнської мови, який допомагає звернути увагу на підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності. Як відомо, українська мова часто піддавалася утискам та гнобленню. Львів’яни ж мають чітку позицію щодо солов’їної:

Ми живемо в Україні, тому мусимо знати українську мову, маємо поважати традиції свої.

Бо то є моя рідна мова, де я сі вродила, то я мушу її і не забувати. Я вважаю, що то не є українці, якщо до сьогоднішнього дня не вивчили українську мову. То вже ніякі не українці. Як можна жити ціле життя на Україні, і не вивчити українську мову, то вже взагалі.

Важливо знати її, розмовляти нею, спілкуватися з іншими. Допомагати тим, хто її не може здолати ніяк за багато років.

Українська мовознавиця Зоряна Куньч  стверджує: українська мова формувалася самостійно , а не на основі російської, як довгий час вважало багато людей. Цікаво, що між українською та сербською набагато більше спільного, ніж між українською та російсько.  

Мова за 200 років ну в своїй структурі практично не змінилася. Можливо якісь слова відійшли від нас, стали активними. Можливо, якісь з’явилися нові слова. Безумовно з’явилися нові слова, бо світ не стоїть на місці. Але сама структура, система мови, її  граматичні закони практично з того часу не змінилися, - зауважила Зоряна Куньч, українська мовознавиця, кандидатка філологічних наук.

А от мовний активіст Святослав Літинський каже: українська мова значно зміцніла за останні роки, проте не всі державно важливі органи функціонують лише українською. До прикладу, у МВС досі вимагають заповнювати довідку про несудимість російською, а по телебаченні транслюють російськомовні фільми.

Території, де укр. мова переважала є не анексовані і тому державі дуже вигідно є підтримувати свою мову. Ми як суспільство в 19 році вже спромоглися ухвалити нормальний вже мовний закон і дуже добре, що є уповноважений із захисту укр.мови, який діє, - сказав Святослав Літинський, захисник української мови.

Тож, зараз як ніколи українці повинні розуміти, що мова - одна із найважливіших складових нації.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Укладати шлюб із військовослужбовцем можна без його присутності - постанова Кабміну Укладати шлюб із військовослужбовцем можна без його присутності - постанова Кабміну
Кабмін спростив укладання шлюбів з військовослужбовцями за їхньої фізичної відсутності під час реєстрації.
Я знаю, що ваш уряд вам каже, - Арнольд Шварценеггер (відео) Я знаю, що ваш уряд вам каже, - Арнольд Шварценеггер (відео)
Голлівудський актор Арнольд Шварценеггер звернувся до росіян.
"Нідерланди з Україною": у Гаазі провели акцію проти агресії РФ (фото) "Нідерланди з Україною": у Гаазі провели акцію проти агресії РФ (фото)
Загалом участь в акції взяло близько 120 осіб.
Loading...
Load next