Пекло на заправках Києва: що відбувається та коли це закінчиться, розповів експерт

Пекло на заправках Києва: що відбувається та коли це закінчиться, розповів експерт

На столичних заправках спостерігається дефіцит пального - люди стоять у кілометрових чергах. Про те, чому це відбувається та коли закінчується, розказав експерт з енергетичних питань, директор ТОВ “Консалтингова група А-95” Сергієм Куюном.

Це відбувається через те, що у країні є дефіцит нафтопродуктів. Наразі він найбільш гострий – по бензинах. По дизпальному ситуація трохи краща, але, м’яко кажучи, профіциту не спостерігається. Виникло це через декілька причин, перша – це те, що був зупинений Кременчуцький нафтопереробний завод внаслідок атаки на початку квітня. Також ви чули про нафтобази, ми вже нарахували більше двох десятків.

Крім того, з його слів, наразі існують проблеми з імпортом пального через те, що є певні логістичні проблеми, які не дозволяють швидко доставляти ресурси.

По-третє, в країні діє держрегулювання, яке не дозволяє імпортувати окремі партії нафтопродуктів, які просто опиняються дорожчими за цю регульовану ціну. Відповідно, трейдери просто не купували пальне через те, що його продаж у подальшому був би просто збитковим, - зазначив Куюн.

Також він додав, що:

Відповідно, до кінця квітня ми спостерігаємо таку тенденцію щодо посилення обмежень у роздрібній реалізації. Наразі маємо такий собі фініш, коли досить обмеженим буде продаж (сьогодні, здається, вже 10 літрів на руки). Думаю, ситуація збережеться протягом всього травня, - прогнозує фахівець.

На питання про те, чи може імпорт покращити ситуацію співрозмовник зазначив, що на сьогодні імпорт йде виключно з Європи.

Це новий напрямок і, відповідно, він потребує доопрацювання, вирішення багатьох різних ресурсних, логістичних, нормативних проблем. Він іде і він зростає, але це відбувається поступово і, відповідно, на цей період буде ще нестача пального, - каже експерт.

Також, з його слів, очікується, що уряд послабить держрегулювання для того, щоб у постачальників було “більше простору для маневрів” та “більше впевненості у тому, що вони пальне продадуть хочаб з мінімальною рентабельністю”.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
З 22 листопада у Києві відновлять очне навчання усі навчальні заклади З 22 листопада у Києві відновлять очне навчання усі навчальні заклади
Відновити очне навчання заклади можуть за умови дотримання протиепідемічних вимог, що встановлені урядом для «червоної» зони.
Дрифтер Red Bull розповів свою версію подій щодо зйомок реклами на Софійській площі Дрифтер Red Bull розповів свою версію подій щодо зйомок реклами на Софійській площі
Автогонець зазначив, що після публічного обговорення інциденту він став отримувати погрози та негативні повідомлення.
У метро Києва утворився колапс після параду до Дня Незалежності (відео) У метро Києва утворився колапс після параду до Дня Незалежності (відео)
Тисячі киян та мешканців інших міст вийшли подивитися на військовий парад. Після дійства усі попрямували у метро, через що утворилися величезні черги.
Loading...
Load next