Рада ухвалила закон про створення ДНК-бази в Україні

Рада ухвалила закон про створення ДНК-бази в Україні

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про створення обліку геномної інформації людини в Україні. Це допоможе правоохоронцям розслідувати злочини. За відповідний законопроєкт проголосували 263 народні депутати.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що ДНК-аналіз є одним з ефективних способів, щоб довести причетність підозрюваного. Світовий досвід свідчить про те що, найбільша ефективність методу молекулярно-генетичних досліджень забезпечується в поєднанні з автоматизованою базою даних ДНК. Без цієї бази генетична експертиза є лише "сліпим інструментом", що дає змогу порівняти між собою ДНК-профілі слідів, які залишились на місці події, з ДНК-профілями людей, зразки яких надали для експертизи.

Проєкт закону передбачає обов'язкову та добровільну  реєстрацію геномної інформації людини. До ДНК-бази обов'язково вноситимуть дані людей, які засуджені та відбувають покарання у вигляді позбавлення волі або мають незняту чи непогашену судимість за вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів, а також усіх категорій злочинів проти статевої свободи і статевої недоторканості особи.

Реєстрація геномної інформації відбуватиметься за гроші з держбюджету.

Прийняття Закону України "Про державну реєстрацію геномної інформації людини" дасть змогу забезпечити спрямування і координацію зусиль правоохоронних органів у сфері боротьби зі злочинністю та виконання ними соціальних функцій (розшуку безвісти зниклих осіб та встановлення осіб невпізнаних трупів), захисту прав і свободи людини, слугуватиме ефективним засобом профілактики злочинності, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що "Дно дна": росіяни передали маріупольцям пліснявий черствий хліб та лопати (фото).

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет
Верховна рада схвалила законопроєкт №4212 про зміни до статті 22 закону "Про рекламу". Зокрема згідно із цим законопроєктом в Україні реклама електронних сигарет, рідин до них та тютюнових виробів для електричного нагрівання буде забороненою.
В Україні почали діяти нові штрафи за порушення пожежної безпеки В Україні почали діяти нові штрафи за порушення пожежної безпеки
З 16 квітня в Україні набули чинності закони щодо посилення відповідальності за порушення пожежної безпеки. Окрім цього зросли штрафи за хибний виклик рятувальників, поліції і швидкої допомоги.
Рада ухвалила законопроєкт про декретну відпустку для чоловіків Рада ухвалила законопроєкт про декретну відпустку для чоловіків
Верховна Рада має намір надати батькові можливість брати відпустку до двох тижнів при народженні дитини. Ухвалення відповідного законопроєкту №3695 у другому читанні та в цілому підтримали 269 народних депутатів на позачерговому засіданні парламенту в четвер, 15 квітня.
Loading...
Load next