Кримчани, примусово призвані в армію рф, – не злочинці, а жертви, – прокуратура

Кримчани, примусово призвані в армію рф, – не злочинці, а жертви, – прокуратура

Керівник прокуратури Криму Ігор Поночовний заявив, що кримчани, примусово призвані до армії рф чи незаконних формувань, є жертвами війни, а не злочинцями, якщо вони не вчинили інших злочинів. Пише "Інтерфакс-Україна".

Кримчани, примусово призвані до лав армії рф або інших незаконних формувань, є жертвами збройного конфлікту, а не злочинцями.

Отже, вони не можуть і не підлягатимуть кримінальному переслідуванню, якщо не вчинили жодного іншого злочину під час служби в окупаційній армії, - каже Поночовний.

За словами керівника прокуратури, за 8 років окупації Кримського півострова понад 34 тисячі кримчан примусово потрапили на військову службу до армії росії.

Він вважає, що створення мобілізаційного центру в окупованому Криму може свідчити про приховану мобілізацію на півострові для залучення кримчан до війни, оскільки російська армія зазнає численних втрат і потребує поповнення людського ресурсу.

Поночовний підкреслив, що такі дії окупантів порушують норми міжнародного гуманітарного права, зокрема положення IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року і є воєнним злочином, який не має строків давності.

За його словами, у межах національного законодавства прокуратура автономії кваліфікує такі дії за ст. 438 КК України, санкція якої передбачає до 12 років позбавлення волі.

Водночас Поночовний нагадав, що дії громадян України з окупованої території, які добровільно вступають до збройних формувань росії, можуть бути кваліфіковані як державна зрада.

Нагадаємо, що "Межигір'я" перетворять на парк із новим статусом. "Межгір'я" у 2002–2014 роках було приватною резиденцією четвертого президента віктора януковича. Після його втечі з України у 2014 році, "Межигір’я" відкрили для загального відвідування.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Папа Франциск проголосив День посту за мир через події навколо України (відео) Папа Франциск проголосив День посту за мир через події навколо України (відео)
Папа Франциск запропонував провести 2 березня 2022 року особливий день посту за мир у зв'язку з подіями навколо України.
"У найкращих традиціях Гітлера": Людмила Денісова про призов "Юнармії" путіна (фото) "У найкращих традиціях Гітлера": Людмила Денісова про призов "Юнармії" путіна (фото)
Рішення про залучення підлітків до воєнних ухвалили ще в середині березня.
Loading...
Load next