"Завтра – може бути пізно": працівники ЗАЕС просять світ запобігти ядерній катастрофі

"Завтра – може бути пізно": працівники ЗАЕС просять світ запобігти ядерній катастрофі

Персонал Запорізької атомної електростанції звернувся до світової спільноти із закликом запобігти ядерній катастрофі.

Текст звернення розміщено на Телеграм-каналі ЗАЕС.

Почуття глибокої тривоги за майбутнє, страху за життя сімей, рідних та близьких нам людей, за долі наших дітей – дедалі більше охоплюють нас, працівників Запорізької атомної станції. За 5 місяців, що минули, порушено безліч правових норм, принципів і регламентів убезпечення у сфері поводження з мирним атомом. А останні два тижні атомна станція стала по суті ціллю безперервних військових атак, - йдеться у документі.

На ЗАЕС підкреслюють, що артилерійські удари стають з кожним разом дедалі потужнішими та небезпечнішими, а загроза знищення критично важливих об'єктів забезпечення ядерної безпеки – все реальнішою. Але атомна станція – це не лише реактори, парогенератори, турбіни та різноманітне електрообладнання. Атомна станція – це понад 10 тисяч її працівників. І це не просто висококваліфіковані фахівці з унікальними компетенціями та досвідом. Це людські життя, кожне з яких безцінне. Перебуваючи на своїх робочих місцях, наші працівники отримують тяжкі поранення і гинуть. Чимало жертв і серед невинних, мирних жителів Енергодара, наголошують автори звернення.

Світла пам'ять про них спонукає нас голосно і відверто заявити наступне. Зупиніться та замисліться! Те, що відбувається, жахливо і знаходиться за межею здорового глузду і моралі для будь-кого, хто думає хоча б на один крок вперед! Подумайте про майбутнє нашої Землі, про майбутнє наших і ваших дітей! Наша планета така маленька, безглуздо припускати, що на ній десь можна буде сховатися від наслідків масштабної ядерної катастрофи. Ми віримо, що не буває у житті кризових ситуацій, з яких немає виходу. Безвихідною є лише смерть! Ми переконані, що колективний розум і добра воля можуть змусити замовкнути гармати та не допустити непоправного! - зазначають у зверненні.

Працівники ЗАЕС попереджають, що наслідки ядерного тероризму можуть виявитися на порядок жахливішими, ніж підсумки трагедій у Чорнобилі та на Фукусімі. У світовій практиці атомної галузі не існує аварійних планів, розрахованих на захист ядерних об'єктів у ситуації, коли вони стають територією бойових дій.

Наші батьки збудували Запорізьку атомну станцію. Ми майже 40 років, без жодної аварії, безпечно експлуатуємо її. Це не просто наша робота. Це – наше життя. І присвячене воно лише одній прекрасній меті – ми виробляємо для людей екологічно чисте світло та тепло, створюємо затишок у кожній оселі, у кожній родині, для кожної людини – незалежно від раси, національності, віросповідання, політичних поглядів та громадянства. Ми вміємо професійно керувати ядерною реакцією. Але безсилі перед людською безвідповідальністю та безумством.

І все, чого ми хочемо, – жити та працювати, ростити та виховувати наших дітей у мирному місті, у мирній країні, на мирній планеті. Проте наші знання та можливості не безмежні. І ми звертаємось до всього цивілізованого людства – допоможіть нам відстояти це право сьогодні! Завтра – може бути пізно! - підсумували працівники атомної станції.

Нагадаємо, раніше Подоляк відповів на заклики голови Радбезу рф завдати ударів по європейським АЕС.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next