Вступ-2023: школярам знову пропонують мультипредметний тест

Вступ-2023: школярам знову пропонують мультипредметний тест

Під час цьогорічного вступу до закладів вищої освіти пропонують знову альтернативу ЗНО у вигляді мультитесту. Про це повідомив на брифінгу 20 січня міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет.

Той механізм, який був запропонований Міністерством і комітетом на 2022 рік, виявився успішним. Ми маємо рекордну кількість зарахованих до професійно-технічних та фахових вищих закладів у 2022 році. А саме, це майже 622 тисячі вступників. Окремим елементом моделі була можливість вступу наших абітурієнтів у 58 містах в 32 країнах світу.

І на сьогодні, враховуючи безпекову ситуацію, а також побажання батьків і вчителів, ми систематично впродовж року набирали статистику щодо прийняття рішень по формуванню моделі вступу на 2023 рік. Єдиним інструментом вступу є ЗНО, але враховуючи безпекову ситуацію, ми моделюємо максимально безпечний вступ і подаємо на розгляд Верховної Ради спільну узгоджену модель вступу в межах вдосконалення НМТ по вступу в 2023 році, – повідомив міністр.

Пропонується, що національний мультипредметний тест (НМТ) міститиме завдання з трьох предметів. Два обов’язкові предмети: українська мова і математика. На вибір вступника один предмет: історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія. Тест випускники складатимуть в один день.

Для складання тесту буде відведено 180 хвилин, які вступник зможе розподілити на свій розсуд.

Планується проведення двох сесій НМТ: основної і додаткової. Основна проходитиме у червні, додаткова – у червні-липні. У додатковій сесії зможуть взяти участь ті вступники, які з поважних причин не склали тестування під час основної сесії.

Важливо, що випускники, які тимчасово перебувають за кордоном і бажають здобувати вищу освіту в Україні, матимуть можливість скласти НМТ у спеціально створених екзаменаційних центрах у багатьох країнах світу.

Очікується найближчим часом внесення відповідного урядового законопроєкту до парламенту.

При цьому голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак вказав, що ДПА в 2023 році не буде.

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Студенти отримали 100 тисяч грн за успішно складене ЗНО Студенти отримали 100 тисяч грн за успішно складене ЗНО
Учні, які найкраще склали ЗНО отримали премію Верховної Ради - 100 тисяч гривень, за умови, що навчатимуться в Українських вишах.
5 січня стартує реєстрація на пробне ЗНО-2022 5 січня стартує реєстрація на пробне ЗНО-2022
Реєстрація триватиме до 22 січня.
Loading...
Load next