Українським біженцям у Чехії бракує грошей на проживання

Українським біженцям у Чехії бракує грошей на проживання

Дві третини працездатних біженців в Чехії влаштувалися на роботу, але переважно усі заробляють мінімум.

Про це повідомили в novinky.cz.

Соціологічна організація PAQ Research спільно з Інститутом соціології Академії наук Чеської Республіки опитали українських біженців про їхній рівень життя. Участь взяли 1425 сімей. Згідно з результатами, 68% біженців живуть за межею бідності, а 45% сімей зі своїми заощадженнями могли б протриматися менше місяця.

Натомість, 67% економічно активних біженців вже знайшли роботу, але понад 40% з них виконують роботу значно нижчу за свою кваліфікацію. Третина респондентів заявили, що вони працюють без соціального та медичного страхування та відпусток.

Дві третини біженців заробляють лише до 150 крон на годину (6 євро), – повідомляють в опитуванні.

Найбільшою перешкодою для працевлаштування українців в Чехії є:

  • недостатнє знання чеської мови – 71%;
  • неможливість організувати догляд за дітьми – 29%;
  • проблеми з визнанням освіти з України – 28%.

Близько половини біженців 49% живуть в орендованому житлі. Із 1 липня держава оплачує проживання понад 150 днів лише вразливим категоріям.

У розрахунок гуманітарної допомоги входить 100% доходу домогосподарства. Якщо легальний дохід збільшиться на 1 крону, допомога також зменшиться на 1 крону, а загальний дохід не збільшиться. Це демотивує від збільшення легальних доходів, держава програє в меншому зборі податків, – пояснив соціолог Даніель Прокоп.

Він пропонує при нарахуванні допомоги брати до уваги лише частину трудового доходу.

Нагадаємо, Мінагрополітики збільшило прогноз цьогорічного врожаю зернових та олійних

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Ми будемо використовувати особняки російських олігархів для розміщення українських біженців, - Домінік Рааб Ми будемо використовувати особняки російських олігархів для розміщення українських біженців, - Домінік Рааб
Розкішні маєтки російських олігархів конфіскують без виплат компенсацій, а потім у них поселять біженців із України, які рятуються від війни.
Укрзалізниця запускає новий ресурс з повідомленнями про евакуаційні потяги Укрзалізниця запускає новий ресурс з повідомленнями про евакуаційні потяги
Компанія запустила сайт для пасажирів, де можна буде отримати всю актуальну інформацію про евакуаційні рейси
Loading...
Load next