Корупція головна перешкода для підприємництва - опитування

Корупція головна перешкода для підприємництва - опитування

47% українців сприймають корупцію найбільшою перешкодою для розвитку підприємництва у країні.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

Водночас 37% опитаних назвали найбільшою перешкодою руйнування, завдані війною, 36% – неадекватну систему податкового адміністрування і контролю, 36% – слабку підтримку з боку держави.

Показово, що проблеми, які напряму залежать від якості державного управління, посідають три з чотирьох перших позицій, які, на думку українців, заважають розвитку підприємництва.

Водночас наступними за негативним впливом на підприємництво йдуть відтік фахівців і підприємців за кордон (29%) та відтік працівників за кордон (28%), – йдеться у повідомленні.

При цьому корупцію як перешкоду для підприємництва дещо частіше згадували на сході (55%) та рідше на заході (43%) країни. Так само із заходу (30%) на схід (43%) помітно зростає критичне ставлення до податкового контролю.

Респонденти східних (40%) та південних областей (33%) частіше згадували про відтік фахівців та підприємців за кордон, ніж у західних (22%) та центральних регіонах (27%), які менше постраждали від воєнних дій. Така ж ситуація склалася і з відтоком працівників: про це частіше згадували на сході (37%) та півдні країни (31%), ніж на заході (25%) та в центрі (24%), — свідчать результати опитування.

Також автори опитування зазначають, що в суспільстві панує недовіра до українських агентів повоєнної економічної та інфраструктурної відбудови.

Так, у липні 2023 року лише 17,5% опитаних погодилися з думкою, що державні українські компанії та банки можуть ефективно і без корупції здійснити повоєнну відбудову країни.

Рівень довіри до українських приватних компаній та банків ще нижчий – 8%.

Наразі найбільші, проте так само невисокі показники довіри мають великі західні компанії та банки (28%) та міжнародні фінансові організації, такі як МВФ та Світовий банк (19%).

Найменшу довіру мають великі незахідні компанії та банки (Китай, ОАЕ, Саудівська Аравія) – лише 3% респондентів, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Українські пари все частіше розривають шлюб в онлайн-форматі

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Більше половини громадян України не знають дати аварії на ЧАЕС, - опитування Більше половини громадян України не знають дати аварії на ЧАЕС, - опитування
Майже половина українського населення (48%) не знає точної дати аварії на Чорнобильській атомній станції, зокрема більше третини (31%) не змогли пригадати навіть рік коли трапилась аварія.
Скільки українців планують йти до церкви на Великдень: опитування Скільки українців планують йти до церкви на Великдень: опитування
Святкувати Великдень планують 92% українців, однак не святкуватимуть це християнське свято лише 6% жителів України.
63% українців підтримують запровадження локдауну
34% опитаних вважають навпаки. Загалом опитали 2 500 респондентів.
Loading...
Load next