Реформи українських університетів: Федоров розповів про ключові зміни

Реформи українських університетів: Федоров розповів про ключові зміни

Віцепрем'єр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров назвав три зміни в роботі української системи вищої освіти, які мають реформувати університети.

Ключовими є впровадження наглядових рад, грантів і змін у фінансуванні, сказав Федоров під час конференції Forbes Tech у Львові.

Гранти, ефективні ректори та зміна системи фінансування — це те, що змінить нашу освіту, — зазначив міністр.

Перша запропонована зміна — створення при університетах наглядових рад, які будуть обирати ректора.

Від ректора залежить, які він ставить KPI, як він буде менеджмент наймати. Так працює УКУ або виші в США, — говорить Федоров.

Друга пропозиція передбачає зміну формули фінансування університетів, щоби виші отримували гроші не лише за бюджетні місця від держави. Серед інших чинників, за які університетам можуть виділяти фінансування, Федоров назвав досягнення в науці, залучення іноземних спеціалістів, запуск нових напрямів, залучення нових студентів і маркетинг.

Він також запропонував ввести гранти для спеціальностей, які на сьогодні не є пріоритетними для держави, зокрема юристів та економістів. Для вступу на такі напрями Федоров пропонує видавати найкращим випускникам гранти, щоб вони самі вирішували, у який виш їм іти навчатися.

Нагадаємо, Кабмін скасував заходи щодо боротьби із поширенням COVID-19

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
У МОН заявили, що українські школи самостійно вирішуватимуть, коли завершувати навчальний рік У МОН заявили, що українські школи самостійно вирішуватимуть, коли завершувати навчальний рік
Школи можуть продовжити навчальний рік у червні через карантин, однак адміністрації українських шкіл будуть самостійно вирішувати коли завершувати навчальний рік для учнів.
Випускників шкіл звільнили від ДПА Випускників шкіл звільнили від ДПА
Уряд звільнив від державної підсумкової атестації цьогорічних випускників 11 класу, але ЗНО все одно відбудеться.
Loading...
Load next