Від початку повномасштабної війни майже 600 церков перейшли до ПЦУ

Від початку повномасштабної війни майже 600 церков перейшли до ПЦУ

Від початку повномасштабного вторгнення 589 українських релігійних громад перейшли від Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України. А втім, іще понад 8 тисяч церков підпорядковані УПЦ МП.

Про це повідомила платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот».

Найбільше релігійних установ змінили свій патріархат у Київській області (138 церков), у Хмельницькій (125) та у Вінницькій (67). Водночас на Харківщині, Луганщині, Донеччині, Дніпропетровщині та Запоріжжі жодна церква не перейшла від УПЦ МП.

Нині в Україні продовжують працювати 8193 церкви УПЦ МП. Як зазначає «Опендатабот», 8119 із них, попри вимоги закону, і досі не показали приналежність до московського патріархату у своїй назві.

За майже два роки лише 59 релігійних установ примусово отримали в Єдиному державному реєстрі назви, які показують зв’язок із рф. Ці перейменування відбувалися протягом 2022 року, тоді як у 2023-му жодна з релігійних установ не отримала такої назви у ЄДР.

Найбільше церков московського патріархату зафіксували на Донеччині (683), Вінниччині (534), Дніпропетровщині (527) та Хмельниччині (506).

Нагадаємо, Литва допомагає відновлювати школу в деокупованій Снігурівці на Миколаївщині

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Церковне питання: московський патріархат ще не "все"? (відео) Церковне питання: московський патріархат ще не "все"? (відео)
Евакуйовані священнослужителі ПЦУ звернулися до міської ради щодо можливості використання Свято-Георгіївського кафедрального собору.
Loading...
Load next