Мінекономіки підготувало проєкт нового Трудового кодексу

Мінекономіки підготувало проєкт нового Трудового кодексу

У січні стартує обговорення проєкту нового Трудового кодексу, розробленого Мінекономіки. Серед змін, які пропонуються, – відмова від паперових трудових книжок.

Про це повідомила очільниця відомства Юлія Свириденко.

За її словами, ринок праці в Україні досі функціонує за Трудовим кодексом 1971 року, який уже не відповідає вимогам часу та гальмує розвиток економіки.

Повномасштабна війна тільки дужче підсвітила всі недоліки, архаїчні та часто шкідливі радянські норми, яким понад пів століття. У новому законодавстві про працю ми нарешті легалізуємо різноманітні форми зайнятості: дистанційну роботу, надомну, нефіксований робочий час. Діджиталізуємо збір інформації про працівника. Більше не потрібні будуть паперові трудові книжки. Боротимемось із мобінгом та чимало іншого. Наша мета – створити умови, аби ті, хто хоче працювати, могли це робити без перешкод, - сказала Свириденко.

Також документ пропонує звести до мінімуму держзамовлення у вищих навчальних закладах. Натомість в українців з’явиться можливість  отримати грант і здобути бажану професію, наголосила очільниця Мінекономіки.

Грант частково покриватиме витрати на навчання (cofinancing of tuition). Заклад і освітню програму студент обиратиме за своїми вподобаннями. Мета такої системи – максимальна свобода вибору. Адже молода людина вступатиме в той навчальний заклад, куди хоче, а не де є бюджетні місця. У такому випадку шанси, що по закінченні він або вона працюватимуть за фахом – значно вищі, ніж за нинішніх умов, - пояснила Свириденко.

За її словами, ще одним важливим кроком на шляху оновлення ринку праці в Україні стане модернізація Державної служби зайнятості. Зокрема передбачено цифровізацію 90% процесів та широку мережу партнерств із тренінговими компаніями, компаніями з підбору персоналу, а також із громадськими організаціями, що займаються соціальними проєктами.

Нагадаємо, Безуглу рекомендували відкликали з посади заступника голови комітету з нацбезпеки

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
"Дія" не працюватиме в Україні добу: проводиться оновлення адресних довідників "Дія" не працюватиме в Україні добу: проводиться оновлення адресних довідників
Мета оновлень – безпомилкове відображення належності населених пунктів до громад. В Дії запевнили, що працюють в турборежимі, щоб послуги відновилися якомога швидше.
У Мін’юсті пояснили як отримати паспорт старого зразка замість ID-картки
Відмовлятись від паспорта нового зразку можна лише через релігійні переконання
Які країни відкриті для українських туристів
Міністерство закордонних справ України назвало нові напрямки. Зараз до списку 104 дозволених 104 країни додались 9 нових.
Loading...
Load next