"Петиції про присвоєння "Героя України": користувачів WhatsApp попередили про шахрайську схему

"Петиції про присвоєння "Героя України": користувачів WhatsApp попередили про шахрайську схему

Шахраї викрадають акаунти WhatsApp, використовуючи фейкові петиції про присвоєння "Героя України" загиблим захисникам України.

Про це повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України і команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA.

Зловмисники розсилають повідомлення в WhatsApp, закликаючи проголосувати за електронну петицію про присвоєння звання "Герой України" посмертно військовослужбовцям ЗСУ. Повідомлення містять посилання на фейковий сайт, який імітує офіційну вебсторінку "Електронних петицій". 

Описана активність відстежується CERT-UA з квітня 2024 року за ідентифікатором UAC-0195. Наразі CERT-UA виявила 18 доменних імен та направила відповідні запити щодо їх блокування.

Жертва переходить за посиланням у фейковому повідомленні. На фейковому сайті пропонується ввести номер телефону та отримати код. Жертва вводить код у WhatsApp, щоб «додати довірений пристрій». Зловмисники отримують доступ до акаунту WhatsApp жертви. Зловмисники можуть читати ваші повідомлення, бачити ваші фото та відео, а також надсилати повідомлення від вашого імені, ‒ наголосили у відомстві.

Не переходьте за посиланнями в підозрілих повідомленнях WhatsApp.

Також фахівці зазначають, що потрібно перевіряти доменне ім’я сайту, перш ніж вводити будь-які дані. Офіційна сторінка "Електронних петицій" розміщена за адресою.

Ніколи не вводьте код, отриманий через SMS, на сторонніх сайтах. Ставтеся критично до будь-яких закликів перейти за посиланням чи відсканувати QR-код. Налаштуйте двофакторну автентифікацію. Звертайтеся в CERT-UA у разі виявлення підозрілої активності, ‒ додали у відомстві.

Нагадаємо, Apple видалила з китайського App Store месенджери Telegram і WhatsApp

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Данілов заявив, що українська армія зразка 2014 і 2021 років – це абсолютно різні армії Данілов заявив, що українська армія зразка 2014 і 2021 років – це абсолютно різні армії
Росія хоче спровокувати Україну та її міжнародних партнерів на агресію. Однак, український політик та секретар РНБО заявив, що українська армія готова дати відсіч російській агресії.
Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України
Папа Римський Франциск із тривогою слідкує за усіма подіями, які відбуваються на Донбасі і закликає запобігти ескалації насильства в Україні, з боку Російської Федерації.
Австрійська газета назвала війну в Україні "громадянським конфліктом" Австрійська газета назвала війну в Україні "громадянським конфліктом"
Австрійська газета "Der Standardat" в одному зі своїх матеріалів використала російську пропаганду й назвала війну в Україні "громадянським конфліктом".
Loading...
Load next