У липні набувають чинності деякі норми законодавства щодо української мови у медіа

У липні набувають чинності деякі норми законодавства щодо української мови у медіа

З 16 липня набувають чинності деякі норми законодавства щодо української мови у медіа.

Про це нагадали на сайті Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, пише «Детектор-медіа».

Так, 16 липня для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження набирає чинності стаття 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», згідно з якою:

1. Друковані медіа видаються державною мовою. Іншими мовами такі видання можуть видаватися за умови, що одночасно з відповідним тиражем іноземною видається тираж цього видання українською. Усі мовні версії повинні видаватися з однаковою назвою, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку, а їх випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.

2. Розповсюдження за передплатою друкованих медіа іншими мовами допускається за умови забезпечення їх засновниками можливості передплати в Україні такого самого видання державною.

3.Засновники друкованих медіа зобов’язані виготовляти, публікувати і доставляти обов’язковий примірник державною мовою у порядку, визначеному законом.

4. У кожному місці розповсюдження друкованих медіа друковані медіа державною мовою мають становити не менше 50 відсотків від загальної кількості назв.

5. Вимоги частин першої, другої та абзацу другого частини четвертої цієї статті не поширюються на друковані медіа, що видаються винятково кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською, іншою офіційною мовою Європейського Союзу, незалежно від того, чи містять вони тексти українською, та на наукові видання, мова яких визначається статтею 22 цього Закону.

17 липня також набирає чинності пункт 7 частини восьмої статті 40 Закону України «Про медіа», що збільшить відсоток державної мови на телебаченні.

Використання недержавної мови в ефірах допускається лише у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах, крім ведучих програми, якщо загальна тривалість таких реплік не перевищує 10 відсотків тривалості програми. Усі виступи, інтерв'ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською, а саме:

  • у репортажі з місця події (крім мови та реплік журналістів відповідного медіа);
  • у будь-яких творах, виступах, виконанні тощо мовами корінних народів України;
  • у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах іншими мовами.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь переконаний, що це сприятиме припиненню в телевізійних та радіоефірах режиму українсько-російської двомовності, який, за визначенням Конституційного Суду України, не відповідає конституційному статусові української мови як єдиної державної та є порушенням права громадян на отримання інформації та послуг державною.

Нагадаємо, Окупанти вивезли чергову групу із 43 дітей з ТОТ Бердянська

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
У Києві дівчину не взяли на роботу, бо вона розмовляє українською мовою (відео) У Києві дівчину не взяли на роботу, бо вона розмовляє українською мовою (відео)
Співробітниця компанії, в якій хотіла працювати дівчина, сказала, що україномовній колезі буде некомфортно в колективі, тому що там всі спілкуються російською.
Апеляційний суд скасував рішення про визнання нового правопису недійсним в Україні Апеляційний суд скасував рішення про визнання нового правопису недійсним в Україні
Київський апеляційний суд 11 травня задовольнив скаргу Кабінету міністрів щодо рішення Окружного адмінсуду Києва, який в січні цього року припинив дію нового українського правопису.
Більшість українців за обов’язкову українську в сфері обслуговування: дослідження Більшість українців за обов’язкову українську в сфері обслуговування: дослідження
Опитування показало, що більшість українців в усіх регіонах підтримує тези про те, що усі громадяни України повинні володіти державною мовою, українська мова має бути мовою спілкування держслужбовців та керівників держави, а також в усіх державних навчальних закладах більшість предметів мають викладатися державною мовою.
Loading...
Load next