Декриміналізація дрібних крадіжок: Президент підписав закон

Декриміналізація дрібних крадіжок: Президент підписав закон

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за дрібне викрадення чужого майна».

Про це свідчать дані, вказані у карті законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Оскільки наразі кримінальним діянням була крадіжка на 300 грн, законопроєкт підвищує поріг до 3000 грн. Також проєкт посилює відповідальність адміністративну за дрібну крадіжку: за крадіжку до 757 грн - штраф від 850 до 1700, за крадіжку від 758 до 3028 грн - штраф 1700- 5100, за повторну - від 8500 до 17000, - розповів Железняк.

У пояснювальній записці до документа вказується, що вчинення крадіжки в умовах воєнного стану одразу кваліфікується за частиною четвертою статті 185 Кримінального кодексу України, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років. Водночас дається перелік справ, які розглядалися в судах у різних регіонах країни, коли за цією статтею судили осіб, які вчинили

Таким чином, при призначенні покарання за крадіжку, вчинену в умовах воєнного стану, відбувається порушення принципу домірності, коли однакова відповідальність настає за злочини, що очевидно є більш тяжкими, і за правопорушення, які до внесення обговорюваних змін розглядалися як злочини невеликої тяжкості або навіть як проступки, як, наприклад, у випадку частини першої статті 185 Кримінального кодексу України. Така ситуація потребує врегулювання, на нашу думку, шляхом підняття розміру суми, яка розмежовує адміністративну та кримінальну відповідальності за крадіжку, - вказується у пояснювальній записці.

Нагадаємо, НАТО показало, як українські пілоти тренувалися на винищувачах F-16 (ВІДЕО)

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні почали діяти нові штрафи за порушення пожежної безпеки В Україні почали діяти нові штрафи за порушення пожежної безпеки
З 16 квітня в Україні набули чинності закони щодо посилення відповідальності за порушення пожежної безпеки. Окрім цього зросли штрафи за хибний виклик рятувальників, поліції і швидкої допомоги.
Loading...
Load next